Украјинци у Прњавору деценијама његују своју културу и традицију :: Semberija INFO ::

 

Украјинци у Прњавору деценијама његују своју културу и традицију


Украјинци који су крајем 19. и почетком 20. вијека стигли на подручје Прњавора, традицију, културу и обичаје свог народа његују и дан данас, а већ скоро пола вијека у граду који се зове још и Малом Европом, организују Украјински бал, вече игре и пјесме свог народа.

Тако ће вече посвећено промоцији секције Украјинског културно-просвјетног друштва "Тарас Шевченко" по 44. пут бити уприличено 10. фебруара, а према ријечима Ивице Кулена, предсједника овог друштва, то је и ноћ за госте, дружење, плес и пјесму.

"Наше двије групе, мања која има око 20 чланова, и већа која има око 15 чланова, наступиће са својим пјесмама и играма. Нажалост, велика група нам се осипа, јер млади одлазе на факултете. Било је и њих много више раније", рекао је Кулена за "Независне новине" додајући да у току године имају око 15 наступа и пет или шест путовања.

Према његовим ријечима, на чело друштва је дошао прије двије године, а заједно са тимом људи који се брине о друштву, акценат стављају на омладину.

"То је једини начин да се култура, традиција и обичаји украјинског, али и других народа, што дуже продуже, јер асимилација ради своје. Желимо да ми не будемо посљедња генерација која је активна", истиче он и додаје да је данас тешко окупити дјецу и "украсти" им дио њиховог времена који би посветили фолклору.

Једини начин да се култура националних мањина сачува у Прњавору, али и у другим мјестима, према његовом мишљењу, јесте кроз школство.

"Без помоћи Министарства просвјете и културе нећемо моћи одржати културу како би се што дуже одржали на овим просторима. Да ли, на примјер, кроз секцију коју ће похађати и ученици који нису те мањине, а да тако имају прилику учити о рецимо италијанској култури", објашњава он.

Орел Закаљук, парох украјинске грко-католичке цркве, истакао је за "Независне новине" да у Прњавору према црквеним књигама живи око 1.200 Украјинаца, док је према попису та бројка нешто мања.

"Очување вјере, културе и традиције на овим просторима је темељ нашег идентитета. Без наше вјере, односно без наше игре, пјесме и културе Украјинци не би били ни по чему другачији од осталих. Наша култура и традиција чине да будемо богатство друштва које нас окружује. Каже се да свака украјинска породица има барем један крст и икону и најпознатију књигу Тараса Шевченка", рекао је Закаљук.

Велику улогу у очувању украјинске историје, према његовим ријечима, имала је присутност свештенства и културно-умјетничких друштава, јер су црква и друштва били једини центри који су окупљали Украјинце у Малој Европи.

"Мала Европа није само наслов који краси наш град, већ је то стварно мања територијална заједница у којој живи 16 народа заједно у узајамном поштовању и уважавању", закључио је он.

На традицију одржавања Украјинског бала и његовања културе поносан је и Дарко Томаш, градоначелник Прњавора, а како истиче за "Независне новине", ово је само једна од манифестација која најбоље приказује Прњавор као мултиетичну средину.

"Са својих 16 народа Прњавор је засигурно најбољи примјер како различитости уз уважавање и толеранцију нису и не морају бити ствари које нас дијеле, већ нас спајају и чине нашу заједницу примјером за све друге. Ми смо подједнако поносни на Украјинце, као и на све друге народе, који баштине своју културу и традицију и чувају је од заборава", истакао је Томаш.
 
(Независне)