Општина Сански Мост у праксу ученика уложила 200.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

Општина Сански Мост у праксу ученика уложила 200.000 КМ


FOTO: Nezavisne
Општина Сански Мост једна је од првих локалних заједница у Босни и Херцеговини која се активно укључила и финансијски подржала дуално образовање, а у ове сврхе је из општинског буџета у прошлој години издвојено 200.000 марака.

Ово образовање подразумијева да ученици који похађају стручне школе и образују се за практична занимања, знања и вјештине током школовања стичу у локалним производним субјектима.

"С овом праксом наставићемо и ове године, а у овогодишњем буџету планирали смо исто толико средстава.
Закључили смо уговоре с укупно 16 привредних субјеката у којима ученици стичу практична знања и вјештине током школовања. Досадашња искуства су јако позитивна", истакао је Фарис Хасанбеговић, начелник ове општине.

Према његовим ријечима, ученици су у прилици да током стицања праксе остварују и одређену зараду у мјесечном износу од око 200 марака, што је додатни стимуланс за њих.

Како нас је упознао Асмир Џафић, директор Мјешовите средње школе у Санском Мосту, која образује ученике за практична занимања, дуалним образовањем прошле године била су обухваћена 54 ученика, а ове године биће их 57.
Џафић истиче како поред добрих ефеката у образовању, практична настава ученика доноси и одгојне бенефите.

"Практичну наставу имају ученици завршних разреда, а послодавци обично траже ученике који добро уче и имају примјерно владање, што је додатни мотив за њих. Многи од ученика на овај начин стичу прилику да се запосле у привредним субјектима у којима остварују практичну наставу, с обзиром на то да је тренутно велика потражња за радном снагом. У сваком случају, након окончања школовања они већ стичу практична знања и вјештине, те су оспособљени за тржиште рада", истиче Џафић.

Он додаје како је, у склопу овог пројекта, у сарадњи с Привредном комором УСК у протеклом периоду проведена и едукација ментора из привредних субјеката који с ученицима изводе практичну наставу.

"У протеклој и овој години ученици праксу имају у привредним субјектима који су се пријавили на јавни позив који је расписала општина Сански Мост и с њима су склопљени уговори о сарадњи. Ради се о субјектима из области трговине, угоститељства, ауто-механичарима, металопрерађивачима, а треба нагласити како практична знања у санским здравственим установама стичу и ученици медицинске школе. Показало се како су бројни позитивни ефекти дуалног образовања, јер до сада образовни систем није пратио потребе привреде, што се полако мијења", истакао је Џафић.

Позитивне примјере из Санског Моста почињу да слиједе и остали градови и општине с подручја Унско-санског кантона, те на сличан начин потичу и подржавају дуално образовање.
 
(Независне)