Кличко опет жестоко критиковао Зеленског :: Semberija INFO ::

 

Кличко опет жестоко критиковао Зеленског


Foto: Tanjug / AP
"Украјина мора остати демократска земља", каже у интервјуу за њемачки "АРД" градоначелник Кијева, Виталиј Кличко. С тим у вези постоји више потеза украјинског државног врха с којима се он не слаже.

Први примјер за то је изјава Серхија Лешченка, члана предсједниковог стожера, да би се Украјинци који се налазе у иностранству требали вратити у отаџбину и помагати јој и да би Европска унија требала престати пружати гостопримство тим људима, пише "ДW", а преноси "Индеx".

Кличко каже да га је та изјава изненадила: "Ако смо демократска земља, а присиљавамо људе да дођу у Украјину, онда то, по мом мишљењу, представља кршење људских права. Свако има право добити заштиту и нико не може присилити људе који се налазе у иностранству да дођу. Ми можемо увјерити људе, позвати их, замолити их. Али сматрам да присила није прави пут."

С обзиром на то да у Кијеву, осим Кличкове цивилне управе, тренутно влада и војна администрација, новинарка Сабина Адлер која редовноо извјештава за њемачки јавни сервис "АРД" из главнога града Украјине, хтјела је знати да ли је сукоб изговор за поновни повратак централизацији.

Кличков одговор је гласио: "У праву сте, јер реформе самоуправе и децентрализације припадају у најуспјешније које су спроведене посљедњих година."

Подсјетивши на то да"у Украјини има покушаја застрашивања новинара, да се опозиција практично ни не види" и"да се расправе у парламенту приказују усред ноћи", новинарка"АРД-а" поставила је реторичко питање: "Извана гледано, стиче се утисак да у Украјини постоји само предсједник Зеленски."

"У праву сте", поново одговара Кличко, уз допуну да је "централизација опасна тенденција када се ради о одлучивању".

Не говорити о томе значи бити сагласан с тим, рекао је он, уз опаску да се темељи демократије морају чувати чак и у рату, иначе се Украјина више неће пуно разликовати од Русије.

Један од доказа за важност самоуправе је, по Кличковим ријечима, и то што је она посебно добро функционисала у првим мјесецима сукоба на плану територијалне одбране, подршке војсци и заштите градова.

Он је подсјетио и да је то било јасно и Русима: "Њихов први циљ су били градоначелници: 37 њих је отето, један је убијен, а пет их се и данас воде као нестали."

Виталиј Кличко пожалио се и да од почетка руске специјалне војне операције није имао ниједан сусрет с предсједником Зеленским, да је много пута покушао с њим телефонирати, али без успјеха.

По његовим ријечима, задаћа предсједника је ујединити друштво. Он би, каже, требао бити фигура која обједињује све људе"раме уз раме".

У садашњој Украјини, међутим, и привреда осјећа притисак "централне власти", што је, како Кличко сматра, погрешно.

Зато његова порука гласи: “Украјина мора остати демократска", преноси "N1".

(Независне)