БиХ нема новца за модерну администрацију :: Semberija INFO ::

 

БиХ нема новца за модерну администрацију


 - Иако је реформа јавне управе БиХ један од 14 кључних приоритета земље на путу ка Европској унији, надлежни нису ништа урадили о питању отварања врата модерној администрацији која је усклађена са европским принципима, односно ка стварању бенефита које би осјетили грађани, који су и даље у другом плану, односно иза службеника.

Наведено је то у извјештају о реформи јавне управе за 2023. годину, а која је оцијењена без икаквих резултата на том пољу и то из разлога што су кључни задаци реформе остали неимплементирани.

Између осталог, у извјештају је наведено да нису успостављене структуре за спровођење договорених мјера и активности, укључујући и тијела за политичку координацију, што је један од кључних захтјева Европске комисије у подручју реформе јавне управе.

- Одгађање реформе утиче на пад вриједности индикатора на регионалним и међународним скалама, на којима се биљежи пад повјерења грађана у различитим сегментима рада влада и управа. Ако се томе дода да је током 2023. настављена блокада Фонда за реформу јавне управе, јасно је да без политичке подршке, односно функционалних капацитета за спровођење реформе и новца, није било могуће ни очекивати веће резултате - наведено је у извјештају.

Наглашавају да, иако постоје примјери успјешности у различитим областима, они нису успјели значајније утицати на резултат спровођења Акционог плана за реформу јавне управе.

- Кључни проблем је одсуство донатора и међувладиних тијела, али и блокада Фонда за спровођење реформи који заједничким знањем и напорима треба да раде на промјенама унутар земље - стоји у извјештају.

Окретање новим технологијама, подстицање иновативности и спремност да се управа прилагођава растућим друштвеним промјенама и захтјевима корисника, те усвајање културе која ће на прво мјесто ставити грађанина, а не службеника, остају и у будућности приоритети који траже чврсту политичку вољу и спремност свих учесника у процесу на промјену.

И координатор за реформу јавне управе Драган Ћузулан упозорио је јуче институције у БиХ да споро реализују мјере из Акционог плана за реформу јавне управе те да ће, уколико ова пракса буде настављена, грађани БиХ још дуго чекати да добију квалитетне и брзе услуге јавне управе.

- Потребно је одржати сједницу Координационог одбора за реформу јавне управе који би као политичко тијело, састављено од премијера и одговарајућих министара, подржао даљи наставак реформе јавне управе. Важна је и деблокада Фонда за реформу јавне управе, у којем се налази неискоришћени новац за реализацију реформских активности, као и привлачење нових донатора у сврху обезбјеђења додатних средстава за наставак реформе - закључио је Ћузулан.

Регистар запослених

Савјет министара БиХ усвојио је почетком јануара измјене Закона о државној служби у институцијама БиХ који је такође један од закона на путу ка ЕУ, али и обавеза из реформе јавне управе. Тим законом стварају се услови за успостављање регистра запослених у институцијама БиХ, на који се чека деценијама. Међутим, за предложене измјене и допуне тог законског рјешења није било ентитетске већине на сједници Представничког дома Парламента БиХ која је одржана ове седмице.

(Глас Српске)