Ђокић: Спор Словеније против РиТЕ Угљевик окончан повољно за Српску :: Semberija INFO ::

 

Ђокић: Спор Словеније против РиТЕ Угљевик окончан повољно за Српску


Извор: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Спор Словеније против Рудника и Термоелектране (РиТЕ) Угљевик окончан је повољно по Републику Српску, а дуг од 67 милиона евра биће исплаћен у наредних седам година.

Рекао је ово за РТРС министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и појаснио да је повољно ријешен с обзиром на то да највећи дио тужбеног захтјева Словеније није прихваћен, јер да је прихваћен уз припадајућу камату на 1,261 милијарду КМ, то не би било могуће испунити.

-То би истог момента затворило РиТЕ Угљевик и она би морала да оде у стечај, а они би се морали намиривати из стечајне масе. То би био крај живота за Угљевик и то подручје зато што је Термоелектрана хранитељ Угљевика и шире регије – истакао је Ђокић.

Напомиње да је овај спор трајао 15 година и да ће Република Српска у потпуности извршити ову арбитражну одлуку.

-Потписивањем три уговора између РиТЕ Угљевик и „Електрогосподарства Словеније“ дефинисан је начин на који ће бити извршена правоснажна одлука по тужби Словенаца за испоруку трећине електричне енергије произведене у угљевичкој електрани - појаснио је Ђокић.

Додао је да ће Термоелектрана Угљевик, док буде радила, морати да Словенији испоручује једну трећину електричне енергије по цијени која ће бити накнадно утврђена.

Ђокић вјерује да ће послије повољног завршетка београдске арбитраже у спору са Словенијом, гдје су њени интереси у највећем дијелу остварени, бити обавијештен и Арбитражни трибунал у Вашингтону како би се окончала арбитража.

Појаснио је да се један спор води пред Арбитражним трибуналом у Вашингтону који је тренутно у фази мировања јер се чекао исход друге арбитраже у Београду.