У Украјину стиже оружје које би могло да промени ток рата :: Semberija INFO ::

 

У Украјину стиже оружје које би могло да промени ток рата


Извор: Политика

Украјина би врло кратком року могла да добије нове далекометне пројектиле које ће јој омогућити да нападне руске положаје који се налазе далеко од прве линије фронта, пише Дејли Мејл.

Модификоване америчке бомбе које производе Боинг и Саб, а које се испаљују с тла, имају домет од 160 километара и могу се користити у тандему с америчким балистичким ракетама које имају домет од 300 километара.

Један амерички званичник који је упознат с тим предметом рекао је да је могуће да су Сједињене Америчке Државе део ГЛСДБ-ова Украјини послале још у среду.

Политико пише да су ГЛСДБ-ови тестирани месецима, да их чак ни Америка нема у свом арсеналу.

Особе које с Политиком разговарале о ГЛСДБ-овима рекле су да очекују да ће оне бити од велике помоћи за Украјину.

ГЛСДБ-ови ће стићи у Украјину у тренутку када украјинској војсци треба муниције. Европска унија је објавила да ће Украјини послати 500 хиљада јединица муниције за хаубице, а не милион колико јој је обећала.

Високи представник ЕУ-а за спољне послове Ђузеп Борељ инсистирао је да ће Унија Украјини до краја године послати више од милион комада муниције. Чека се, наиме, да европска обрамбена индустрија још више повећа производњу муниције.

Немачки канцелар Олаф Шолц затражио је од других чланица Европске уније да јасно кажу какву ће војну помоћ послати Украјини. Француска, Шпанија и Италија нашле су се на удару критика да Украјини не помажу довољно.

Војна помоћ за Украјину биће једна од главних тема самита чланица Европске уније који ће се одржати у четвртак.