Колико су САД зарадиле од продаје наоружања у 2023. години :: Semberija INFO ::

 

Колико су САД зарадиле од продаје наоружања у 2023. години


Извор: Глас Српске

Продаја америчког наоружања у иностранству прошле године је, подстакнута руско-украјинским сукобом, нагло порасла и достигла рекордних 238 милијарди долара, преноси ББЦ.

Америчка влада је директно преговарала о продаји наоружања у вредности од 81 милијарде долара, што је повеćање од 56 одсто у односу на 2022. годину, потврђено је у Стејт департменту.

Остало су биле директне продаје америчких војно-намјенских компанија страним земљама.

Пољска, која тренутно жели да прошири своје војне потенцијале, била је међу највећим купцима америчког оружја.

Пољска је купила хеликоптере Апач за 12 милијарди долара, а платила је 10 милијарди долара за ракетне системе високе покретљивости (Химарс) и 3,75 милијарди долара за тенкове М1А1 Абрамс, наводи се у фискалном извјештају америчке владе.

Пољска је такође потрошила 4 милијарде долара на интегрисане системе командовања за ваздушну и противракетну одбрану, преноси Тањуг.

Њемачка је, како је наведено, потрошила 8,5 милијарди долара на хеликоптере Чинук, Бугарска је платила 1,5 милијарди долара за оклопна возила Стрикер, Норвешка је купила хеликоптере за више мисија у вриједности од милијарду долара, а Чешка је купила авионе Ф-35 и муницију у вриједности од 5,6 милијарди долара.

"Трансфер оружја и одбрамбена трговина важни су алати америчке спољне политике са потенцијалним дугорочним импликацијама на регионалну и глобалну безбједност", наводи Стејт департмент у свом годишњем извјештају.

Продаја америчког наоружања повеćана је и због тога што су бројне земље одустале од руског наоружања, иако је Русија деценијама била други највеćи продавац оружја, послије САД, изјавио је шеф Одјељења за промет оружја, наводи ББЦ.