Отворена изложба "40 година од Зимских Олимпијских игара - Сарајево 84“ :: Semberija INFO ::

 

Отворена изложба "40 година од Зимских Олимпијских игара - Сарајево 84“


Фото - АА

Извор: Анадолу (Х.С.) / БХРТ

У Олимпијском музеју Сарајево вечерас је отворена изложба под називом "40 година од Зимских Олимпијских игара - Сарајево 84“. Изложба је отворена у оквиру догађаја названог "Будућност олимпијског наслијеђа“, који организирају ЈУ "Градски Музеји“ Сарајево у сарадњи са Градом Сарајево и амбасадом Швицарске у БиХ.

Изложба је базирана на фотографијама забиљежених током 14. Зимских олимпијских игара 1984. године у Сарајеву, казала је директорица Олимпијског музеја Сарајево Сенка Ибришимбеговић.

"Успјели смо на неки начин да израдимо плакате који су саставни дио фотографија 14. Олимпијских игара и на тај начин их оживимо поново за ову годишњицу, да се меморија тог олимпијског наслијеђа, кроз разне фотографије, од кандидатуре, изградње олимпијских инфраструктурних објеката, до самих перформанса, борилишта и натјецања, забиљежених у фотографији изложе у форми плаката“, појаснила је Ибришимбеговић.

У Олимпијском музеју вечерас је такођер одржано и Мастерклас предавање Маркуса Остервалдера, швицарског умјетника и графичког дизајнера и једног од најважнијих хисторичара олимпијских игара. Остервалдер је уједно и аутор књиге “Дизајн олимпијаде”, коју је овом приликом поклонио Музеју.

"Он заправо поклања Олимпијском музеју ту књигу, у којој је похранио све олимпијске игре и сав графички дизајн свих олимпијских игара. Стандарде, боје, графички облик и обликовање за све олимпијске игре, која ће заправо на неки начин симболично бити камен темељац наше библиотеке у Олимпијском музеју, коју имамо потребу да оформимо званично, да је отворимо за јавност, да сви могу да долазе да истражују и уче о овоме што је олимпијско наслијеђе Сарајевске олимпијаде“, појаснила је Ибришимбеговић.

Остервалдер је казао како је први пут у Сарајеву, како је импресиониран градом, али и Олимпијским музејом.

“Импресиониран сам како изгледа Олимпијски музеј у Сарајеву. Има неких ствари које би се могле и требале унаприједити, као што је дигитализација архиве самог музеја. Исто тако потребно је искупити ствари које на неки начин недостају музеју, које се, као што сам упознат, налазе свукуд по цијелом граду. Било би штета да оне нису на једном мјесту, да то наслијеђе није комплетирано“, навео је Остервалдер.

Указао је на важност постојања библиотеке унутар Музеја.

"Мислим да је важно да има оваква једна библиотека. Јер најважније је знање, а да бисте чували знање, морате га на неки начин похранити. Зато нам је било важно да покријемо ову библиотеку Олимпијског музеја“, поручио је швицарски умјетник.

Вечерашња изложба само је један у низу догађаја који су припремљени у оквиру обиљежавања 40 година од Сарајевске олимпијаде. Из Олимпијског музеја напоменули су да ће тим поводом бити уприличени и Дани отворених врата, и то од 8. до 19. фебруара.