Сутра почетак суђења родитељима дјечака који је починио масакр у школи :: Semberija INFO ::

 

Сутра почетак суђења родитељима дјечака који је починио масакр у школи


Извор: Танјуг / Глас Српске

БЕОГРАД - У Вишем суду у Београду сутра би требало да почне суђење оцу и мајци дјечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро дјеце и чувара те школе.

На почетку суђења суд би требало да одлучи о приједлогу тужилаштва да са главног претреса буде искључена јавност због заштите интереса малолених лица.           

Након тога тужилаштво и одбрана би требало да изнесу своја уводна излагања, доказне приједлоге и да се оптужени изјасне о кривици.

Сућење је, осим за сутра, заказано и за 30. јануар.

Поред оца Владимира К. и мајке Миљане К., оптужени су и власник стрељачког клуба у којем је дјечак, како се сумња, учио да пуца, Ратко И. и инструктор у том клубу Немања М.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду је предложено да суд Владимира К. осуди на казну затвора од 12 година, мајку Миљану К. на казну затвора од двије и по године, док је за власника стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Ратка И. и инструктора у том клубу Немању М. предложена казна затвора од по три године.

Владимир К. оптужницом се терети  за кривично дјело тешка дјела против опште сигурности, односно јер је свог 13-годишњег сина обучавао да рукује ваздушним и ватреним оружјем, водио га у стрељану, што очигледно није примјерено дјечаковом узрасту, као и јер оружје није чувао безбједно, како је то предвиђено законом.

Више јавно тужилаштво непосредно је оптужило и мајку дјечака Миљану К. због кривичног дјела недозвољена производња, држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Због кривичног дјела давања лажног исказа, како је наведено, непосредно су оптужени предсједник Стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Ратко И. и инструктор у том клубу Немања М.

Против оца и мајке воде се и два парнична поступка по тужбама чланова породице убијених, а за накнаду нематеријалне штете усљед смрти блиског лица.