Ко се неће одазвати позиву "Тројке" на састанак о измјенама Устава? :: Semberija INFO ::

 

Ко се неће одазвати позиву "Тројке" на састанак о измјенама Устава?


Додик, Никшић, Човић и Конаковић (Фото: B.Zdrinja)
Извор: РТРС

Странке сарајевске "тројке" уз помоћ међунарорних ментора, не одустају од покушаја да умјесто измјена Изборног закона, на сто ставе измјене Устава БиХ. На састанак који су сазвали за понедјељак, према најавама, неће страначки лидери.

Када је ријеч о странкама из Републике Српске, СНСД, ДЕМОС и Уједињена Српска одредили су представнике, док се СДС и ПДП неће одазвати на позив.

Иницијатива "тројке" да умјесто договора у Лакташима о измјенама Изборног закона, поново покрену питање промјене Устава БиХ, није добила зелено свјетло СДА, Демократског фронта Жељка Комшића и НЕС-а.

Одбили су долазак на разговоре представника парламентарних партија у Сарајеву.

Све је дужи списак оних који се неће одазвати позиву тројке на састанак о измјенама устава. Ипак, лидер НИП-а је општимистичан да ће за истим столом окупити представнике парламентарних странака на нивоу БиХ. Постоји, каже, теоретска и формална шанса да се разговара о изборном законодавству онако како су то, како каже, предлагале странке које су позитивно и негативно одговориле на његов позив.

- Једноставна је прича, ми хоћемо да покажемо да постоји добра воља с наше стране да се ријеши осовно питање када је ријеч о изборном законодавству. То је уклањање тих фамозних препрека и дискриминација, уклањање етничког префикса, ултимативног, и на неки други начин организовање избора - рекао је Елмедин Конаковић, предсједник странке Народ и правда.

Лидера СНСД-а Милорада Додика зачудио је позив на састанак, прије свега зато што о томе у Лакташима није било ни ријечи. Због раније преузетих обавеза неће се лично одазвати, али ће, из поштовања према партнерству, СНСД бити присутан у одређеном формату. О уставној реформи говори се већ пуне двије деценије, па је Додик увјерен да се у понедјељак неће изњедрити ништа важно.

- То је веома тешко сложено питање и веома је наивно размишљати о томе да постоје у овом тренутку капацитет за промјену уставу поготово које се желЕ од стране политичког Сарајева и у том погледу, мислим да ће то бити непотребно сијело и губитак времена. Поготово што је формат за такав састанак подразумијевао и друге партије које нису дио власти на нивоу БиХ и да оне масовно отказују учешће - навео је Додик.

И ДЕМОС ће послати свог представника. За предсједника странке Недељка Чубриловића нема забрањених тема, али пут до разговора о тим темама, каже, није добар.

- Ја нећу ићи на састанак, ићи ће представник у име странке, да присутвује састанку да видимо који правац се покушава заузети. Наравно да, разговарати о уставним промјенама на начин, ајте да причамо је неозбиљно а поготово што у функцији таквих састанака мора буде озбиљнија припрема - истакао је Чубриловић.

Став политичких лидера у вези с измјенама устава је познат од раније – то могу усагласити само народи ентитета, никако страни амбасадори, подсјећа лидер Уједињене Српске који је одредио ко ће на састанку у Сарајеву изнијети ставове странке.

- То би могло да буде нека врста алибија да се избјегне договор који смо постигли у Лакташима. Што се тиче Републике Српске ми сви и до сада смо водили усаглашену националну политику, тако да ћемо се договорити какав ће бити наш заједнички одговор неће бити појединачних одговора, нити ће успјети да нас фрагментирају - истакао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

И на адресу СДС-а стигао је позив. Немају дилему, неће се одазвати. Разлог - јер њихови представници о овим питањима нису били саговорници на претходним састанцима, укључујући и онај на којем је постугнут договор у Лакташима.

- Озбиљне су теме у питању али мислим да иза свега стоји још једна нова манипулација наводим промјенама устава само да би се добило на времену и спријечило доношење квалитетног новог закона који би омогућио транспарентне изборе. СДС у томе не жели да учествује на тај начин - сматра Милан Миличевић, предсједник СДС.

Неће ни ПДП-а на састанак. Нема, каже Бранислав Бореновић, потребе да иду на састанке који су сазвани да на њих нико и не дође.

- Ја позивам да нам странке владајуће коалиције СНСД-а, ХДЗ-а и тројке нам доставе доставе конретне законске материјале шта су то договорили, о чему су разговарали, шта је конкретно садржај тих њихових договора са сијела која су одржавали у претходним данима да бисмо знали о чему се ту конкретно ради - навео је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Промјена Устава један је од приступа који је и раније заговарала тројка. На то је указао и лидер ХДЗ-а Драган Човић, али понавља, приједлог изборног закона може бити утврђен и без измјена устава.

- Немамо ништа против тога, СДП је заговорник такве идеје да тестира размишљање, бојим се да није реално да се ту нешто промијени - навео је Човић.

А за промјену Устава потребна је двотрећинска подршка посланика у ПС БиХ, што значи да нису довољни само гласови актуене коалиције на нивоу БиХ, већ им је потребна подршка и опозиције.