Фон дер Лајен не зна ко је ослободио Аушвиц :: Semberija INFO ::

 

Фон дер Лајен не зна ко је ослободио Аушвиц


Извор: Политика

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је јуче, поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, да су концентрациони логор Аушвиц ослободили припадници савезничке војске, што није истина, истакнуто је данас из руског представништва при Европској унији.

"Читајући саопштење Европске комисије, открили смо грешку. Било би сјајно када би Европска комисија то исправила. Црвена армија је ослободила концентрациони логор Аушвиц, а не савезничка војска", поручује руска страна.

Спорни део текста, међутим, још није измењен.

У саопштењу ЕК које је објављено јуче, наводи се и да је Холокауст добио ново значење након "терористичких напада Хамаса против Израела 7. октобра 2023."

"Европски Јевреји поново живе у страху. Невиђен налет антисемитских акција које смо видели широм Европе подсећа нас на најмрачније време наше историје. Оно што је сада другачије, међутим, јесте то што смо сви уз јеврејску заједницу. Нема места антисемитској мржњи, посебно овде у Европи", истакла је Фон дер Лајенова.

На данашњи дан совјетска војска ушла је у Аушвиц, преноси РТ Балкан.

У логору су се у тренутку уласка совјетске армије налазили они који је требало да буду стрељани - око 7.500 Мађара, Италијана, Француза, Грка, Југословена, Белгијанаца, становника Чехословачке, Румуније...