Шта нуде послодавци: Минималац 950 КМ са топлим оброком и минулим радом? :: Semberija INFO ::

 

Шта нуде послодавци: Минималац 950 КМ са топлим оброком и минулим радом?


Foto: Ilustracija
- Повећање износа неопорезивог дијела бруто плате, али и уграђивање минулог рада и топлог оброка у минималац само су неки од приједлога пословне заједнице који ће бити стављени на сто пред републичке институције у Српској на тему о рјешавању проблема раста најниже плате.

Представници пословне заједнице у Српској одржали су састанак са руководством Српске у четвртак јер су, како наводе, доведени у проблематичну ситуацију због раста најниже плате. Након састанка поручено је да ће заједничким снагама тражити начине како да помогну привреди. Разговори на ту тему биће одржани идуће седмице, а представници пословне заједнице откривају која ће све рјешења понудити Влади РС.

- Повећање минималца за 30 одсто проузроковаће повећање свих осталих плата. То ће направити проблем свим привредницима, прије свега у прерађивачкој индустрији. Неке гране су погођене више, друге мање. Отежавајућа околност јесте и то што су у свим предузећима пале наруџбе за ову годину, број радника је исти, а трошкови по основу рада су знатно већи - рекао је “Гласу” предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић.

Став пословне заједнице је, наглашава Ћорић, да се траже системска рјешења, односно да се не иде од фирме до фирме, јер је, како наводи, врло тешко одредити критеријуме које предузеће је погођено више, а које мање.

- Вјерујем да ћемо за ових неколико дана јануара, заједно са Владом РС, наћи рјешења која ће колико-толико растеретити привреду, односно да бруто давања за плате буду мања. Има више рјешења која су на столу да би то постигли. Она би требало да буду донесена кроз идућих пет-шест дана, јер ускоро креће обрачун прве плате у овој години - поручио је Ћорић.

Оно што је њихов приједлог који би, како наводи, могао бити реализован без већих проблема је да минимална бруто плата буде неопорезива, али и да минули рад буде уграђен у најнижу плату.

- То су нека рјешења која су у игри, а којима би могли на неки начин помоћи привреди како би се ублажиле посљедице одлуке о минималцу од 900 КМ. То је реално и брзо је могуће донијети рјешења о том питању - закључио је Ћорић.

Његове ставове заступа и први човјек Уније послодаваца Саша Тривић, који је рекао да ће републичким званичницима предложили да се у најнижу плату поред минулог рада угради и износ топлог оброка.

- Наш приједлог је да се минули рад и топли оброк угради у најнижу плату и да се минималац повећа на 950 марака. Ти трошкови по једном запосленом сада износе од 1.050 до 1.100 марака. Сматрамо да је то најбоље рјешење и да би сва друга могла бити проблематична. Видјећемо да ли Влада има нека боља рјешења или ће остати ово наше - казао је “Гласу” Тривић.

Када је ријеч о повећању неопорезивог дијела плате навео је да је тренутно при исплати плате износ од 1.000 марака неопорезив.

- Ми смо рекли да је ту неопорезиву основицу потребно подићи са 1.000 на 1.300 КМ. Тиме би подршка Владе послодавцима била од 13 до 15 марака по раднику у смислу смањења ефеката минималне плате - закључио је Тривић.
Влада Српске је крајем децембра 2023. године донијела одлуку о повећању најниже плате за 200 марака за ову годину, односно са 700 на 900 марака.

Колективни уговор

Састанку са републичким званичницима присуствовао је и предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић који наводи да комплетне привредне гране трпе штету због раста минималца.

- Унија послодавца и Савез синдиката РС требало би да отпочну преговоре о питању склапања колективних уговора. Тим уговорима треба дефинисати најнижу плату, односно минимални коефицијент у привредним гранама - рекао је “Гласу” Рачић, који сматра да би привреда на тај начин изашла из проблема у којем се нашла због раста најниже плате.

(Глас Српске)