БиХ осудила "руску агресију", а званичници Српске Лагумџију :: Semberija INFO ::

 

БиХ осудила "руску агресију", а званичници Српске Лагумџију


Извор: Глас Српске

​БиХ се данас нашла на списку земаља које су потписале заједничку изјаву којом се "осуђује агресија Руске Федерације на Украјину и позива на повлачење руских снага са територије те земље".

Очекивано, овакав потез оштро су осудили највиши званичници из Републике Српске па је тако Милорад Додик, предсједник Српске, изјавио да амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија није имао одобрење Предсједништва БиХ да се сврстава ни на једну страну приликом данашње расправе о дешавањима у Украјини.

- Република Српска, без чијег пристанка се не могу доносити никакве одлуке у име БиХ, све вријеме апелује да дође до успостављања мира. Подршка за наставак оружаног сукоба неће донијети ништа добро украјинском народу - истакао је Додик.

Он је подсјетио да се Српска од почетка сукоба залаже за неутралан став.

- Од почетка сукоба Српска је против сврставања на било чију страну и сматрамо да је то једини исправан став, тако да БиХ нити било ко у њено име може да потписује нека саопштења мимо сасгласности сва три члана Предједништва у чијој је надлежности спољна политика - поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да то што је амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија у лично име потписао нечије саопштење, не значи да иза тога стоји БиХ, нити њена влада које иначе нема.

На питање Срне да прокоментарише то што је БиХ међу 47 земаља свијета чије су владе потписале заједничко саопштење којим "позивају Русије да прекине агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине", Цвијановићева је нагласила да је, да би нешто било став БиХ, потребно да буде усаглашено у Предсједништву које је једино надлежно за креирање спољне политике.

"У овом случају није тражено мишљење Предсједништва, што значи да је амбасадор при УН, сам или у договору са министром спољних послова, опет заобишао процедуру и посегао за самовољом која излази изван оквира уставног и институционалног дјеловања", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да то значи да овдје вјероватно има посла и за тужиластво, јер амбасадор није могао нешто потписати у "име Владе БиХ", прво јер БиХ нема владу, а као друго зато што је за спољну политику задужено Предсједништво БиХ, а не амбасадори који су дужни да је проводе.