Приједлози три стране спремни пред долазак предсједнице Европске комисије :: Semberija INFO ::

 

Приједлози три стране спремни пред долазак предсједнице Европске комисије


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Након што су приједлог договора из Лакташа објелоданили СНСД и "Тројка", данас је и ХНС представио приједлог измјена Изборног закона. Тако су приједлози све три стране спремни пред долазак предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

У званичну посјету БиХ већ су стигли премијери Холандије и Хрватске, Марк Руте и Андреј Пленковић.

Биће то и прилика да упознају искораке који су, посљедњих дана, начинили домаћи политичари у испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Постигнути договор у Лакташима трн је у оку тројици делагата у Клубу Бошњака Дома народа, па најављују блокаду, а реаговао је и ОХР.

На одговоре из Српске нису дуго чекали.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић у један документ преточио је све што је договорено на састанку у Лакташима и упутио на адресу предсједника СНСД-а, СДП-а, НиП-а и НС-а. Предложене измјене Изборног закона односе се на техничка питања, Централну изборну комисију, избор чланова Предсједништва. Циљ је да, без мијењања Устава, хрватски члан Предсједништва буде биран гласовима Хрвата.

- Ништа се не мијења у Републици Српској, ни у Федерацији БиХ при избору бошњачког члана Предсједништва, али смо додали условну катерогију. То је да онај ко буде првопласирани при избору хрватског члана, мора бити први у барем три кантона од пет кантона. Ако не буде у три, онда бар у два кантона. Ако не буде у два, барем да буде у једном кантону - рекао је Човић.

Договорено улива оптимизам да би састанак са европским дипломатама могао значити и ново поглавље на европском путу БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик указује на то да је доста тога учињено и да ће Европа овај пут својим одлукама показати да ли је озбиљна према БиХ.

- Очекујем од Европске уније да одреди прецизан датум за преговоре и учини процес кредибилним. Све друго би ојачало неповјерење. Република Српска остаје конструктиван партнер у свим процесима на путу БиХ ка Европској унији. И овај пут идемо с повјерењем да ће представници Тројке остати посвећени заједничком циљу у вези с којим постоји консензус свих страна, а то је европски пут. Јасно је да оптужбе које долазе од СДА праве проблем Тројки, али интерес свих странака требало би да буде на реформама које ће је учинити функционалнијом и стабилнијом - каже Додик.

Сличног става је и Човић. Постигнути договор омогућиће да пред госте из Европе изађу с обећањем да ће буџет бити усвојен у наредних десет дана, а измјене Изборног закона до краја фебруара.

- То је велико охрабрење. Међутим, нико нам ништа поклонити неће, ако ми ово усвојимо што смо сад причали, ми смо и више од плана направили, тако да не видим ниједан разлог да немамо отварање преговарачког процеса - каже Човић.

Оптимизам дијели и шеф бх. дипломатије и предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић. За њега је долазак европских дипломата добар зак да би се увјерили да је БиХ направила искорак.

Састанку с предсједницом Европске комисије, хрватским и холандским премијером, присуствоваће и замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац. То ће, каже, бити прилика да изненесе ставове Републике Српске која инсистира на усвајању закона о Уставном суду БиХ.

- Неопходно је да странци оду из Уставног суда БиХ, јер је видњивода је овај суд реметилачки фактор кад су у питању одређене активности и да излази изван оквира својих надлежности - истиче Кошарац.

И док се чекају европски гости, делегати СДА, ДФ и Странке за БиХ у Клубу Бошњака у Дому народа, најавили су блокаду оног што је договорено у Лакташима. На сједници Дома народа неће се, кажу, појавити и на тај начин срушиће кворум неопходан за рад тог тијела.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да се тиме шаље лоша порука.

- Мислимо да је јако лоша порука да они који су навикли да се ствари у БиХ уређују само на начин да странци намећу рјешења која одговарају само Бошњацима и само су по њиховој вољи, да ће такви да руше сваки договор и примјену сваког договора само да би задржали такво стање - каже Ковачевић.

Ковачевић због таквог поступања, ретроградне коалиције "СДфА за БиХ", како је назвао делегате Клуба Бошњака, тражи осуду од Делегације ЕУ у БиХ и страних амбасада, прије свих, америчке и британске. У међувремену огласио се ОХР, али у вези с договореним на састанку у Лакташима. Сматрају да власти у БиХ до сада нису успјеле ускладити Изборни закон са међународним стандардима о отворености и интегритету изборних процеса.

- ОХР нема ништа с европским путем БиХ, нити с европским вриједностима. Они су потпуна негација свих европских демократских стандарда. Лажни високи представник покушава да одржи лажну причу о томе да заступа европске вриједности. Он не заступа никога и ништа - јасан је Додик.

Зато је и одговор предсједника Парламента Српске Ненада Стевандића на став ОХР-а да је српска страна показала да се не плаши страних амбасада и ОХР-а, а да је сада ред да то, како каже, покаже и "Тројка".