Чадеж: Заједничко тржиште рада Отвореног Балкана одговор на потребе привреда региона :: Semberija INFO ::

 

Чадеж: Заједничко тржиште рада Отвореног Балкана одговор на потребе привреда региона


(Фото Н. Неговановић)
Извор: Политика

​Технички протоколи данас потписани у Скопљу омогућиће успостављање и почетак функционисања заједничког тржишта рада Отвореног Балкана и најбољи су одговор на потребе привреде региона, изјавио је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.

Према његовим речима, успостављање заједничког тржишта рада Србије, Албаније и Северне Македоније, које стартује 1. марта, донеће вишеструке користи грађанима, привреди и економији региона у целини.

„Грађани ће без посебних процедура моћи да се запошљавају у друге две државе под истим условима као и држављани тих земаља, а компаније, локалне и стране, које послују у земљама Отвореног Балкана биће у прилици да недостајуће кадрове пронађу на суседном тржишту, без папиролошких и институционалних баријера”, објаснио је Чадеж, преноси Танјуг.

Како се наводи у саопштењу ПКС-а, председник тог удружења привредника је нагласио да могућност да се запосле у земљама окружења смањиће и потребу и жеље наших људи да одлазе ван региона, а ублажиће и огроман проблем одлива кадрова.

У Скопљу су данас у оквиру иницијативе Отворени Балкан потписана два протокола - Протокол о повезивању шеме електронске идентификације грађана Западног Балкана и Протокол о спровођењу Споразума о условима за слободан приступ тржшту рада на Западном Балкану.

Споразуме је у име српске стране потписао државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић, а испред Албаније и Северне Македоније представници надлежних министарстава.