Српска планира инвестиције тешке више милијарди марака :: Semberija INFO ::

 

Српска планира инвестиције тешке више милијарди марака


- Влада Републике Српске усвојила је документ Програма јавних инвестиција, у коме се је садржан преглед инвестиционих пројеката који су у току, пројеката за које су обезбијеђени или већ извјесни извори финансирања, као и преглед кандидованих приоритетних пројеката који још немају обезбијеђене изворе финансирања.

Према овом документу, закључује се да је у периоду 2024-2026. година, Српска спремна за инвестиције вриједне више милијарди КМ.

Наиме, у поменутом периоду, уговорене су инвестиције у износу од 2,8 милијарди КМ, док је за исказане приоритетне потребе, до седам пројеката по институцији, исказана потреба за додатне инвестиције у износу од 3,4 милијарде КМ (ради се о, како су појаснили из Владе, пројектима без обезбјеђених извора финансирања).

Са друге стране, укупна вриједност свих кандидованих пројеката министарстава и институција износи 9,3 милијарде КМ.

"Анализа секторске структуре инвестиција у периоду 2024-2026. година показује да се највеће инвестиције (94,09 одсто) реализују у секторима енергетике, саобраћаја, здравства и пољопривреде", речено је из Владе РС.

Када је у питању енергетика, закључно са 2026. годином, обухваћени су пројекти вриједни 2,1 милијарду КМ, а највећа улагања, која износе 375 милиона КМ, планирана су за пројекат изградње ХЕ "Бук Бијела" у оквиру "Хидроелектроенергетског система Горња Дрина" (овај пројекат је укупно вриједан 570 милиона КМ).

Нешто мањи износ планиран је за потребе изградње ХЕ Дабар, а у овај пројекат у периоду 2024-2026. биће уложено 328 милиона КМ.

Још један хидроенергетски пројекат добио је позамашну своту новца, а то су три хидроелектране на ријеци Бистрици (Б-1, Б-2a и Б-3), гдје ће бити уложено 177 милиона КМ (укупна вриједност пројекта је 287 милиона КМ).

Након енергетике, Влада Српске највише инвестиционих средстава спремила је за област траспорта и то 1,2 милијарде марака.

Највреднији пројекат из овог сектора биће изградња мреже ауто-путева на дионици Брчко-Вукосавље, гдје ће бити уложено пола милијарде КМ.

"Планирано је и финансирање, пројектовање и изградња аутопута Бијељина-Рача. Укупна вриједност овог пројекта је 258 милиона КМ", саопштили су из Владе Српске.

Сљедећа област у коју је извршна власт одлучила наставити инвестирати је здравство, а за бројне пројекте планирано је 740 милиона КМ, од чега ће у периоду 2024-2026. године бити уложено 337 милиона КМ.

"Највећи износ улагања, 96,3 милиона КМ планиран је по пројекту изградња и опремање новог објекта ЈЗУ Болница Требиње, а укупна вриједност тог пројекта је 128,5 милиона КМ", наводи се у владином саопштењу.

Поред тога, Програмом јавних инвестиција обухваћено је и финансирање по пројектима Финансирање политике програмског развоја здравства БиХ- ДПФ 1 за који је у периоду 2024-2026. планирано уложити 72,2 милиона КМ, као и Пројекат унапређења здравственог система у БиХ – ХСИП у износу од 56,3 милиона КМ.

Влада РС се окренула и пољопривреди, а двогодишња улагања у ту област износиће 67,5 милиона КМ.

"Финансијски најзахтјевнији је Пројекат отпорности и конкурентности сектора пољопривреде чија је укупна вриједност 60 милиона КМ", поручено је из Владе РС.

Такође , планирано је и 102 милиона КМ за пројекте у оквиру одјељка заштита животне средине.

Поред наведеног, постоје и приоритетни пројекти, али за које још увијек нису обезбијеђени извори финансирања.
"Посматрајући до 7 најприоритетнијих, у периоду 2024-2026. година, финансијски најзахтјевнији пројекти су из енергетике и вриједни су 942,6 милиона КМ, саобраћаја и веза – 509,7 милиона КМ и здравства – 224,4 милиона КМ", појаснили су из Владе РС.

Из Владе Српске су напоменули да су у изради Приједлога програма јавних инвестиција укључене и све јединице локалне самоуправе у Републици Српској, а оне су пријавиле укупно 112 пројеката у имплементацији.

"За те пројекте ће у периоду 2024-2026. година бити укупно уложено 68,38 милиона КМ. Такође , у овом периоду је кандидовано 328 пројеката без обезбијеђених извора финансирања, чија укупна вриједност је 1,1 милијарду КМ", појаснили су из Владе РС.
 
(Независне)