Додик се обратио Суду БиХ, а ово је изнио у своју одбрану :: Semberija INFO ::

 

Додик се обратио Суду БиХ, а ово је изнио у своју одбрану


Извор: Глас Српске

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик обратио се данас Суду БиХ и образложио зашто је потписао указ због којег се нашао на оптуженичкој клупи.

За разлику од претходних појављивања пред Судом БиХ, Додик је данас устао док се обраћао у Суду БиХ.

Додик је, између осталог, рекао „да је оно што му се ставља на терет у Суду БиХ морао потписати, односно урадити јер би га у супротном према законима Републике Српске чекала казна од 12 година затвора.

Он је то образлижио чињеницом да је у Народној скупштини Републике Српске усвојена одлука о непоштивању одлука високог представника те да га је то обавезало да одлуку потпише и објави у Службеном гласнику Српске.

Као додатни разлог, наводи да у Вијећу народа Републике Српске није било вета Бошњака на ту одлуку НСРС, за шта он сматра да је доказ како је са одлуком НСРС све уреду, пише Клиx.

Подсјећамо, рочиште које је данас требало бити одржано у Суду Босне и Херцеговине у предмету против Додика и в.д. директора “Службеног гласника Српске“ Милоша Лукића поновно је одложено јер је одбрана тражила изузеће судије Мирсада Стрика и још седам судија који су активни на овом предмету.

Додик и Лукић су оптужени за непровођење одлука високог представника.