Министарство просвјете и културе: Уложићемо жалбу посредством Правобранилаштва Српске :: Semberija INFO ::

 

Министарство просвјете и културе: Уложићемо жалбу посредством Правобранилаштва Српске


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Министарство просвјете и културе ће, посредством Правобранилаштва Републике Српске, уложити жалбу Окружном суду у Бијељини против првостепене пресуде Основног суда у Бијељини гдје је неправоснажном судском одлуком назив матерњег језика који дјеца изучавају промијењен је "босански", потврдила је за РТРС министарка просвјете и културе Жељка Стојичић.

Када је у питању употреба језика и писма у основним школама у Републици Српској, Министарство просвјете и културе Републике Српске поступа у складу са Уставом Републике Српске и законима којима је уређена област образовања и не умањује ни једном народу право на употребу језика и писма, истакли су у саопштењу.

Уставом Републике Српске је прописано да су службени језици Републике Српске језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа, те да су службена писма ћирилица и латиница.

- Ученицима бошњачке националности уписује се у педагошку документацију, евиденцију и обрасце јавних исправа назив језика у складу са одредбама Устава Републике Српске као језик бошњачког народа - нагласили су.