Несташица више од 25 врста лијекова у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Несташица више од 25 врста лијекова у БиХ


FOTO: Ilustracija
Све пријављене несташице лијекова у апотекама широм БиХ су привременог карактера и тренутно нисмо суочени са озбиљним и трајним проблемима у вези с питањем недостатка медикамената, поручила је за "Независне новине" Наташа Грубиша, директорица Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Она је, одговарајући на питање, да ли БиХ има проблем са несташицом лијекова, додала и да таквих проблема не би требало да буде током 2024. године, али да би 2025. могла да буде веома проблематична, с обзиром на сукобе широм свијета, који би и те како могли да утичу на тржиште и дистрибуцију.

Подсјетимо, у одређеним апотекама у БиХ потврдили су за "Независне новине" да имају проблем с недостатком одређених врста лијекова, те да се због тога пацијентима препоручују замјене, али да се дешава да они на то не пристају.

"Хоће лијек који им је прописан, ниједан други", казали су из једне апотеке, појашњавајући да је један од лијекова који недостаје вентолин (салбутамол) за инхалацију, те да је додатан проблем што за њега не постоји паралела.

Према подацима који су нам достављени из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, у овом тренутку БиХ се суочава са несташицом више од 25 врста лијекова, а како је казала Грубиша, у највећој мјери се ради о привременој несташици, најћешће из комерцијалних разлога, односно, промјене увозника и дистрибутера.

Привремени прекид дистрибуције лијека на тржишту БиХ односи се на сљедеће лијекове: Бонвива 150 мг и Бонвива раствор за ињекцију 3мг/3мЛ, Нордитропин 10 мг (успорена производња), Зyпреxа 5 мг и 10 мг, Плавиx 75 мг, Лорсилан 1 мг и 2,5 мг (застој у производњи због реорганизације), калцијев фолинат 10 мг (касни производња за БиХ због реорганизације производње), Монопин 4 мг, Октреотид 20 мг и 30 мг и Переметрексед (испорука касни због прекида у глобалном ланцу снабдијевања), Арцоxиа таблета 90 мг и 60 мг, Елоцом маст 1 мг и крема 1 мг, Тридерм 0,5 мг, Сингулаир 4 мг и Сингулаир јуниор (гуме за жвакање) 5 мг, Фосамаx Т 70 мг, Царбопласин 50 мг.

Трајни прекид промета за тржиште БиХ односи се на три лијека: Граноцyте 34 (прекид производње за сва тржишта), све врсте лијека Прилен АМ, за који је произвођач "Плива" из Хрватске донио одлуку да га више не производи за тржиште БиХ, те Абуxар 120 мг.

Поред овога, постоје и лијекови за које су произвођачи донијели одлуку о неподношењу захтјева за обнову дозволе за стављање тих лијекова у промет.

"Све пријављене несташице су привременог карактера. За велики број лијекова постоје одобрене паралеле (исти лијек других произвођача), што чини тржиште БиХ довољно конкурентним и уједно нашим пацијентима омогућава задовољавајућу доступност лијекова. Имамо и оне који недостају дуже вријеме, али опет уговорни органи (болнице, здравствене установе) могу да прилагоде своје потребе и да паралелама компензују недостатак одређеног лијека", појашњава Грубиша.

Како даље каже, разлози који условљавају несташицу лијекова су бројни.

"То се дешава због измјештања производних погона на исток, пандемије која је условила тежи проток робе, ратова на европском континенту, проблема са енергентима и репроматеријалима, виших цијена сировина које се користе у фармацеутској индустрији", истиче она.

Међутим, каже да БиХ за сада није суочена са озбиљнијим или трајним проблемима у вези с питањем несташице лијекова, за разлику од већег броја чланица Европске уније.

"БиХ није чланица ЕУ и као тржиште је отворенија у односу на државе чланице ЕУ. На овај начин наша слабост прераста у нашу јакост или предност. У прошлој години превенирали смо несташице на начин да смо у знатној мјери поправили динамику обраде захтјева за давање/обнову/измјену дозволе за стављање у промет квалитетних, ефикасних и безбједних лијекова, чиме смо утицали на бржи долазак лијека до пацијента", наглашава Грубиша те додаје:

"Не би требало да имамо проблема у овој години, али је упитна 2025. Тога су свјесни и у свијету, па ћу подсјетити да ЕУ има у плану да до 2025. изради стратегију за борбу против несташице лијекова. На том фону требало би да дјелују и наша министарства."

Да ли надлежна министарства здравља Републике Српске и Федерације БиХ планирају дјеловати, нисмо успјели сазнати, јер на наша питања нису одговорили ни из једног од та два ресора.

(Независне)