Представници 83 земље у Давосу расправљали о мировном плану за Украјину :: Semberija INFO ::

 

Представници 83 земље у Давосу расправљали о мировном плану за Украјину


Давос - Фото: Танјуг
Извор: Бета / Политика

​Представници више од 80 земаља окупили су се данас у Давосу, у Швајцарској, са намером да формирају заједничку платформу о мировном плану за Украјину, који је предложио њен председник Володимир Зеленски. Швајцарски суорганизатори скупа су признали да је још далеко од могућности да се у овакве разговоре укључи и Русија.

Саветници за националну безбедност из 83 државе учествовали су у четвртој рунди дискусија, на основу предлога Зеленског од 10 тачака за праведан и трајни мир у Украјини, готово две године након почетка руске инвазије.

Разговорима су копредседавали шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак и швајцарски министар спољних послова Ињасио Касис.

Они су одржани у луксузном скијалишту Давос, у источној Швајцарској, уочи почетка петодневног самита Светског економског форума, који окупља светску економску и политичку елиту.

Касис је рекао да су представници 83 нације дошли у Давос да разговарају о миру, начинима за постизање мира у Украјини, али и у другим земљама у којима постоје сукоби.

„Мораћемо некако да пронађемо начин да укључимо Русију. Неће бити мира ако не дамо реч и Русији. Али то не значи да треба да чекамо да Русија нешто уради. Сваког минута десетине цивила у Украјини је убијено или повређено. Немамо права да чекамо вечно”, додао је швајцарски министар.

Три састанка на нивоу саветника за националну безбедност одржана су у Копенхагену у јуну 2023, у Џеди у августу и на Малти у октобру 2023.

Касис је истакао значај учешћа у преговорима Бразила, Индије и Јужне Африке, које се налазе уз Русију у оквиру групе БРИКС.

„Њихово учешће је веома важно јер воде дијалог са Москвом и одржавају одређени степен поверења”, рекао је Касис.

Разговори у Давосу били су усредсређени на критеријуме који се користе за одређивање краја сукоба, повлачења руских војника, правду за почињене злочине и спречавање нових тензија.