Бивши шеф „Гугла“ развија тајни војни пројекат :: Semberija INFO ::

 

Бивши шеф „Гугла“ развија тајни војни пројекат


Извор: Глас Српске

​ВАШИНГТОН - Бивши извршни директор "Гугла" Ерик Шмит развија тајни пројекат невидљивог војног дрона, потврдили су за "Форбс" извори упознати са пројектом.

Извори наводе да на овом војном пројекту ради тек "шачица људи", а Шмит га је успио сачувати у тајности због његове осјетљиве геополитичке природе.

"Овим се жели дати америчка алтернатива кинеским дроновима, а у склопу пројекта развиће се системи беспилотних летјелица за искључиво кориштење на ратиштима", кажу два извора за "Форбс".

На овај пројекат су, према тврдњама извора, утицали Шмитове недавне посјете Украјини, гђе је милијардер током протеклих годину дана остварио контакте са владиним званичницима и војним лидерима.

Извори кажу да је у пројект укључен и Себастијан Трун, суоснивач Гуглове лабораторије "Гугл Икс", пише "Форбс".

форбес није успио сазнати тко, осим Тхруна, помаже у овом тајном пројекту, када је он започео и је ли Сцхмидт једини који га подржава.

Нејасно је да ли је за потребе пројекта основана компанија, а Шмит и Трун су одбили да коментаришу.

Шмит је у неколико наврата говорио о начину на који дронови мијењају рат у Украјини.

"Будућност рата одредиће дронови који ће га и водити", написао је Шмит раније у колумни за "Вол стрит џурнал", након што се у јулу вратио из Кијева.

"Вашингтон пост" истог је мјесеца пренио да је Шмит, заједно са другим инвеститорима, обећао 10 милиона долара украјинском стартап акцелератору Де Три који се фокусира на војну технологију.

Откад је 2017. године напустио позицију у "Гуглу", Шмит је много времена и новца посветио спајању интереса Силицијумске долине и Пентагона путем различитих савјетничких одбора, тинк-танкова и широког портфеља стартапова.

У Вашингтону је позивао војне агенције да убрзају инвестиције у технологију, поготово вјештачку интелигенцију која ће, како вјерује, играти кључну улогу у питањима националне безбједности и односа са Кином.

Шмит је раније био предсједник Одбора за иновацију америчког Министарства одбране, као и повјереник Комисије за националну безбједност о вјештачкој интелигенцији.