Измјене Изборног закона БиХ у Дому народа до краја јануара: Мало рјешења, много проблема :: Semberija INFO ::

 

Измјене Изборног закона БиХ у Дому народа до краја јануара: Мало рјешења, много проблема


- Измјене и допуне Изборног закона, о којима би делегати Дома народа Парламента БиХ требало да се изјасне крајем јануара, ништа не рјешавају, а потенцијално праве пуно проблема, казала је “Гласу Српске” делегат Клуба Срба у Дому народа Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Нагласила је да је СНСД за унапређење изборног процеса, а није за наметнута експериментална рјешења, која се, како наводи Новаковић Бурсаћ, нигдје у земљама Европске уније не употребљавају.

- Када се анализирају праксе такве врсте, тих нових технологија, можемо видјети да то немају ни земље као што су Италија и Њемачка. Неке од њих су уводиле неке од тих технологија, а затим их и повлачиле због многобројних проблема. Поједини имају идеју да би у овом сегменту БиХ требало да буде земља експеримента - поручила је Новаковић Бурсаћ.

Поновила је да је за унапређење изборног процеса, односно да буду ријешени поједини технички аспекти.

- Међутим, више од тога потребно је да тај закон буде усклађен са Уставом и уставним уређењем и да се кроз њега ријеше крупна питања која оптерећују земљу у цјелини, а тичу се спровођења одлука Уставног суда о питању легитимног представљања - нагласила је Новаковић Бурсаћ.

Наводи да приједлог измјена и допуна Изборног закона, који је у парламентарну процедуру упутила СДА, не рјешава ништа од наведеног, а потенцијално прави многобројне проблеме.

- Поред тога што тај приједлог закона сам по себи ништа није ријешио, он предвиђа и да Централна изборна комисија (ЦИК) својим правилником уређује област. То је недопустиво - поручила је Новаковић Бурсаћ и нагласила да се из свега јасно може извући закључак да неће подржати предложене измјене и допуне Изборног закона.

С друге стране, делегат СДС-а у Клубу Срба Дома народа Парламента БиХ Желимир Нешковић, чије су страначке колеге подржале поменуте измјене и допуне у Представничком дому, наводи да ће свој став о питању поменутог акта усагласити са представницима партије.

- Остаје да на органима странке усагласим став о питању поменутог акта. У самом приједлогу закона има добрих ствари, али и многих мањкавости - казао је “Гласу” Нешковић.

Представнички дом Парламента БиХ усвојио је 29. децембра по хитној процедури Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ који је у парламентарну процедуру упутио Клуб посланика СДА. За усвајање закона тада је гласало 26 посланика, против је било девет, док уздржаних није било. Посланици су усвојили закључак да усвојене измјене и допуне Изборног закона буду упућене Дому народа Парламента БиХ по хитном поступку. Рјешења садржана у приједлогу закона СДА, како је наведено у образложењу, између осталог, тичу се заштите интегритета изборног процеса и увођења нових технологија.

Кривичне пријаве

Посланик СНСД-а у Представничком дому Милорад Којић рекао је након сједнице на којој су усвојене измјене Изборног закона да је уништен правни поредак, што не треба да чуди када се, како је рекао, живи у “трулој државној заједници”. Он је нагласио да су измјене Изборног закона у супротности са јединственим правилима за израду правних прописа те указао да је поражавајуће мишљење законодавно-правног сектора и најавио да ће након Божића поднијети кривичну пријаву.

- Поднијећу кривичну пријаву против особе која је потписала ово мишљење јер сматрам да је злоупотријебила свој положај и да нема право на то - рекао је тада Којић.

(Глас Српске)