Треба ли сада улагати у биткоин? :: Semberija INFO ::

 

Треба ли сада улагати у биткоин?


Foto: Pixabay
Трговање биткоинима постало је лакше након што је Америчка комисија за вриједносне папире дозволила да се том дигиталном валутом тргује директно на берзи путем тзв. ЕТФ-ова. Треба ли сада улагати у биткоин?

Присталице биткоина чекали су на ову одлуку недјељама, навијајући и подижући цијену у висине. Сада је званично: такозвани биткоин спот ЕТФ-ови сада могу да се понуде у САД.

"То значи да је биткоин сада упакован у класичан вриједносни папир", објашњава Филип Занднер из Франкфуртске школе за финансије и менаџмент. Та одлука, како додаје, даје биткоину знатно већу вјеродостојност: "То има велики симболичан ефекат. Биткоин је увијек био критикован. Ова одлука би сада могла да доведе до тога једна или двије те критичне тачке нестану", каже Занднер за ДW.

Америчка Комисија за хартије од вредности и берзу (СЕЦ) до сада је одбијала да то учини уз образложење да је тај производ осјетљив на тржишну манипулацију. Осим тога, многи криптовалуте виде као прилику за заобилажење санкција, односно за премјештање и прање новца стеченог криминалним активностима.

Хаковање нема никаквих посљедица

Дан прије објављивања одлуке, један хакерски напад још једном је показао колико је цијена биткоина рањива. Наиме, у уторак 9. јануара 2023, након затварања берзе, када је СЕЦ на платформи Икс објавио да је биткоин ЕТФ одобрен, курс је стреловито порастао. Еуфорија је, међутим, веома брзо спласнула – јер је та вијест била превара. Налог америчке Комисије био је хакован.

То је потврдила и платформа Икс. Непозната особа преузела је контролу над телефонским бројем који је повезан с корисничким налогом, а СЕЦ је успио да обрише објаву тек пола сата након што се појавила. Америчка Комисија за хартије од вриједности и берзу саопштила је да ради с полицијом и надлежним службама владе на истрази инцидента. Сасвим је могуће да су хакери покушавали да профитирају од раста цијена након објављивање лажне вести.

ЕТФ олакшава куповину биткоина

ЕТФ је скраћеница за "Еxцханге Традед Фунд“ – "фонд којим се тргује на берзи“. ЕТФ-ови се такође користе за реплицирање дионичких индекса као што је њемачки дионички индекс ДАX. Биткоинима је већ могло да се тргује у САД, али само на рачунима на посебно дизајнираним крипто-берзама или приватно на тзв. волетсима.

Према ријечима Занднера с Франкфуртске школе за финансије и менаџмент, биткоин ЕТФ сада поједностављује куповину, посебно за управнике фондова и финансијске савјетнике, који могу лакше да укључе биткоине у свој портфељ.

Такви производи већ постоје у Европи и Швајцарској, али то је новост за САД. "А америчко тржиште капитала има важну улогу и велику привлачност“, указује Занднер.

Да ли сада расте цијена биткоина?

Стручњаци претпостављају да ће зелено свјетло краткорочно већ било урачунато у цијену биткоина: он је добио много на вриједности у посљедњих неколико мјесеци прије саме одлуке.

Британска банка Стандард процјењује да би биткоин ЕТФ-ови само ове године могли да привуку 50 до 100 милијарди долара инвеститора. То би вероватно подигло цену биткоина до 100.000 долара. Други, међутим, претпостављају да би прилив пре могао да буде око 55 милијарди долара у периоду од пет година.

Филип Занднер увјерен је да је одобрење за коришћење ЕТФ-а велики корак према признавању дигиталне валуте. "Од овога би веће било само ако би нека централна банка такође купила битцоин", каже он.

Али, када је ријеч о биткоину ту сигурности никада није било. Његова цијена је неколико пута знала да порасте за веома кратко време, а затим да се поново драматично сруши. Многи инвеститори изгубили су тако новац. Када је реч о биткоину, мора се бити свјестан ризика улагања, много више него код нормалног улагања у дионице.

(Б92)