Израел пред судом у Хагу: Израелске војне акције у Гази су самоодбрана од Хамаса :: Semberija INFO ::

 

Израел пред судом у Хагу: Израелске војне акције у Гази су самоодбрана од Хамаса


Извор: Политика

ХАГ – Израелске војне акције у Појасу Газе представљају самоодбрану од Хамаса и других терористичких организација, изјавио је данас правни саветник израелског Министарства спољних послова Тал Бекер на отварању другог дана саслушања пред Међународним судом правде (МСП) у Хагу, поводом тужбе Јужне Африке против Израела због наводног геноцида у Појасу Газе.

Бекер је рекао да је Јужна Африка у четвртак током првог дана саслушања пред МСП изнела, како је навео, причу која искривљује чињенице, оптужујући Израел за геноцид у Појасу Газе.

„Уколико је било дела геноцида, она су почињена против Израела”, навео је Бекер, а преноси Ројтерс.

Бекер је позвао МСП да одбије захтеве Јужне Африке за хитан завршетак израелске војне кампање у Појасу Газе.

Захтеви Јужне Африке за моментално заустављање израелске војне кампање у Појасу Газе учинили би да Израел остане без одбране и због тога подношењем те представке Преторија настоји да осујети „инхерентно право Израела да се одбрани”, истакао је Бекер, јавља Танјуг.

„Хамас тражи геноцид над Израелом”, навео је Бекер у израелском одговору на тужбу Јужне Африке.

Бекер је навео да Израел тражи да заштити свој народ у складу са законом, чак и када се суочава са, како је навео, „бездушним непријатељем одлучним да ту чињеницу искористи против њега”.

Јужна Африка, која је у децембру поднела тужбу МСП, затражила је у четвртак од судија да наложе Израелу да одмах заустави офанзиву у Појасу Газе.

Јужна Африка је на отварању рочишта пред МСП, а поводом тужбе те земље против Израела на наводни геноцид у Појасу Газе, навела да Израел подвргава палестински народ апартхејду и геноциду.

Јужна Африка тврди да је Израел прекршио члан два Конвенције Уједињених нација о геноциду из 1948. године, чинећи акте који потпадају под дефиницију геноцида, пренео је Ројтерс.

Очекује се да ће МСП донети одлуку о могућим хитним мерама касније овога месеца.

Одлуку поводом оптужби за геноцид суд ће донети за неколико година.

Одлуке МСП су коначне и без права жалбе, али суд нема начина да их спроведе.

Јужна Африка и Израел су потписници Конвенције Уједињених нација о геноциду, која обавезује потписнице да не почине геноцид и такође да га спрече и казне.

Конвенција дефинише геноцид као „дела почињена са намером да се уништи, у целини или делимично, једна национална, етничка, расна или верска група”.