Израел износи одбрану у Хагу поводом оптужби за наводни геноцид :: Semberija INFO ::

 

Израел износи одбрану у Хагу поводом оптужби за наводни геноцид


Фото - Танјуг
ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 97. дан. Наставља се поступак пред Међународним судом правде у Хагу против Израела за наводно почињени геноцид током рата у Појасу Газе.

Израел износи одбрану у Хагу 

Израел ће данас одговорити на оптужбе које је Јужна Африка изнијела пред Међународним судом правде (МСП) у Хагу да израелска војна операција у Појасу Газе представља наводни геноцид.

Јужна Африка, која је у децембру поднијела тужбу МСП, затражила је у четвртак од судија да наложе Израелу да одмах заустави офанзиву у Појасу Газе.

Јужна Африка је на отварању рочишта пред МСП, а поводом тужбе те земље против Израела на наводни геноцид у Појасу Газе, навела да Израел подвргава палестински народ апартхејду и геноциду.

Јужна Африка тврди да је Израел прекршио члан два Конвенције Уједињених нација о геноциду из 1948. године, чинећи акте који потпадају под дефиницију геноцида, пренио је Ројтерс.

-Акције Израела показују образац систематичног понашања из којег се може закључити да је у питању геноцид - рекао је адвокат Високог суда Јужне Африке Адила Хасим.

Израел је цијели случај назвао “апсурдним” и оптужио Јужну Африку да игра улогу “ђавољег адвоката” за Хамас.

Портпарол израелске владе Ејлон Леви изјавио је уочи саслушања да Израел “остаје привржен међународном праву” и нагласио да су све војне акције усмјерене против Хамаса.

Очекује се да ће МСП донети одлуку о могућим хитним мјерама касније овог мјесеца.

Одлуку поводом оптужби за геноцид суд ће донијети за неколико година.

 Одлуке МСП су коначне и без права жалбе, али суд нема начина да их спроведе.

Јужна Африка и Израел су потписнице Конвенције Уједињених нација о геноциду, која обавезује потписнице да не почине геноцид и такође да га спријече и казне.

Конвенција дефинише геноцид као “дјела почињена са намером да се уништи, у цјелини или дјелимично, једна национална, етничка, расна или вјерска група”.

У својим судским поднесцима Јужна Африка наводи да Израел није обезбедио несметано достављање хране, воде, лијекова и друге неопходне хуманитарне помоћи палестинској енклави.

Јужна Африка такође наводи да је у израелској војној операцији погинуло више од 23.000 људи, према подацима Министарства здравља у Гази које контролише Хамас.

Израел је почео нападе на Појас Газе након напада Хамаса на југ Израела 7. октобра, када је убијено 1.200 људи и отето око 240 талаца.