Вучевић: Настављају се притисци на Београд због Косова и Русије :: Semberija INFO ::

 

Вучевић: Настављају се притисци на Београд због Косова и Русије


Милош Вучевић (Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)
Извор: РТС / РТРС

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да се настављају свеукупни политички притисци на Србију, не само по питању Косова и Метохије, него и односа према Руској Федерацији, као и покушаја унитаризације БиХ и односа у региону.

- Предстоји нимало лак период, пре свега у наредних шест месеци, не само до краја јануара, а Косово и Метохија ће бити доминантна тема - рекао је Вучевић.

Он сматра да Београд треба да настави да буде максимално конструктиван, чувајући државне и националне интересе, али и да има јасно дефинисане црвене линије.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вучевић је указао на то да се против Срба на Космету покрећу нови судски поступци за наводне ратне злочине, чиме се цијелој српској заједници шаље порука да Срби нису пожељни или не могу да остану и опстану на просторима гдје вијековима живе.

Говорећи о маневарском простору Београда у овом тренутку, Вучевић је истакао да је тај простор "површине петопарца".

- Само они који су веома вични геополитици, политици, стратегији, па и тактици могу да одрже или сачувају лопту на таквом малом, скученом маневарском простору. То је просто последица ствари које су се дешавале од Берлинског конгреса до данас - рекао је Вучевић за РТС.

Поводом изјаве европског посредника у дијалогу Београда и Приштине Мирослава Лајчака да очекује да ће Београд и Приштина постићи договор до краја јануара, Вучевић је оцијенио да није реално да се, не до краја јануара, него до краја године постигне нешто што се није постигло деценијама.

Он је рекао да Албанци праве историјску грешку користећи неспорно своју доминантну демографску позицију на Косову и Метохији, као и да чине велике грешке према Србима, а то се никада историјски не исплати.

- И Срби су правили у одређеним историјским периодима грешке и према Албанцима и према себи. Али, бојим се да Албанци нису извукли никакву поуку и наравоученије из свега тога и раде још горе ствари него што може ико да претпостави, а то у даљем развоју догађаја не мислим да може да се врати на добро - оцијенио је Вучевић.

Он је рекао да покушаји Приштине да на привремене приштинске институције пребаци српску имовину на Косову и Метохији представљају начин којим ће се предуприједити да Заједница српских општина има имовину предвиђену статутом.

Вучевић је подсјетио да се врше најгори притисци на Србе појединце, хапшења, физичка малтретирања, да су људи буквално киднаповани и мјесецима се не зна гдје су, ни за шта су оптужени, док се истовремео плијени имовина Србије.

Он је указао и на нови вид напада на српску заједницу, односно представљање да храмови Српске православне цркве припадају некој другој традиционалној конфесији којој тај храм никад није припадао, али и измишљање некакве "косовске православне цркве".

Вучевић је навео да су константни притисци на Србију и када је ријеч о платном промету и функционисању здравственог и образовног система на Косову и Метохији.

Поводом враћања служења редовног војног рока у Србији, Вучевић је рекао да Министарство одбране и Генералштаб неће одустати од иницијативе за поновно покретање служења војног рока, те да остаје питање да ли ће, ако се реактивира, војни рок трајати 100 или 120 дана, а да је приједлог његовог министарства да траје најдуже до четири мјесеца.

Он је истакао да је важно нагласити да то није позив за рат, већ разумијевање свих безбједносних аспеката геополитичких околности, ситуације у држави и региону, а прије свега будућности Србије.

- Доставили смо званичну иницијативу војном кабинету председника државе. Чућемо његова изјашњења, односно, његових сарадника. Након тога иде јавна расправа. Последња инстанца су Влада, односно нови сазив Народне скупштине - рекао је Вучевић.