Новогодишњи концерт Бечке филхармоније: Традиционални звуци и једна премијера :: Semberija INFO ::

 

Новогодишњи концерт Бечке филхармоније: Традиционални звуци и једна премијера


Извор: Независне (С. Т.) / БХРТ

На традиционалном Новогодишњем концерту Бечке филхармоније, који се одржава 1. јануара 2024. године, уз звуке валцера и полке династије Штраус, први пут ће бити изведено и дјело аустријског композитора Антона Брукнера (1824-1896).

Поводом 200. рођендана овог композитора филхармоничари ће под диригентаском палицом Кристијана Тилемана у Златној дворани Бечког музичког друштва извести Брукнеров квадрил.

Како је саопштено из Међународне канцеларије града Беча - Сарајево, Тилеман, који други пут диригује Новогодишњим концертом, током пандемије корона вируса започео је снимање свих симфонија Брукнера са бечким оркестром.

Брукнер се сматра симболом задње фазе аустро-њемачког романтизма, а укупно ће бити изведено девет композиција које до сада нису биле дио овог традиционалног догађаја.

Тилеман је први пут дириговао Новогодишњем концертом 2019. године, а редовни је диригент Бечке филхармоније на концертима у Бечком музичком друштву, на Салцбуршким универзитету, као и на турнејама у Јапану, Кини, Европи и Сједињеним Америчким Државама.

Предсједавајући бечких филхармоничара Данијел Фрошауер истиче важну улогу диригента Тилемана.

"Са Кристијаном Тилеманом нас веже дубоко умјетничко партнерство које траје много година. Он спада у диригенте који су посебно блиски оркестру. Новогодишњим концертом 2024. године заједно започињемо јубиларно славље поводом 200. рођендана Антона Брукнера. Зато смо први пут у програм укључили његову композицију, као и многе велике, још непознате драгуље из династије Штраус и њеног окружења", истиче Фрошауер.

Новогодишњи концерт 2024. године, како је појашњено у саопштењу Међународне канцеларије града Беча - Сарајево, уживо ће се преносити у преко 90 земаља широм свијета и пратиће га милиони телевизијских гледалаца, а улазнице за овај концерт тешко је набавити због велике потражње.

Почетно је концерт био начин да се публици у Бечу и широм свијета пружи радост након тешких времена Другог свјетског рата, а први пут је одржан 1939. године, те остао културна икона и врхунац за љубитеље музике широм свијета који сваке године желе уживати у празничној атмосфери овог јединственог догађаја.