Путовања радост за ученике, одговорност за наставнике :: Semberija INFO ::

 

Путовања радост за ученике, одговорност за наставнике


Foto: Ilustracija
Матурска екскурзија генерацијама ученика остаје заувијек уписана у врху листе догађаја који се доживотно памте, а школе широм Српске већ су започеле припреме.

Иако на вишедневно путовање заједно са разредним старјешинама ученици одлазе тек наредне године, организација почиње много раније, а како за "Независне новине" објашњава Жељка Опачић, директорица бањалучке основне школе "Иво Андрић", током цијеле школске године трају активности како би се екскурзија реализовала.

Како објашњава, већ у септембру су анкетирали родитеље како би видјели њихову заинтересованост, а затим се разматрају дестинације, те слиједи даља процедура.

"Када добијемо сагласност из Републичког педагошког завода, онда иде процедура избора најбоље агенције, а у другом полугодишту се остави простор да родитељи могу плаћати у мјесечним ратама", истакла је Опачићева.

Конкретно, ђаци школе на чијем је челу своје дане на екскурзији провешће у Србији, а том приликом, између осталог, посјетиће Нови Сад, Београд и Крагујевац.

Како истиче, док је за ученике екскурзија радост, за наставнике је одговорност.

"Велика је то обавеза. Чак се дешава да одјељенске старјешине понекад и не могу да преузму тај терет. Свједоци смо разних дешавања која нису баш за похвалу. Када се вратимо здрави и сви на броју, нема веће среће ни родитељима, ни нама", истиче Опачићева, додајући да се на екскурзији ученици додатно упознају.

На екскурзију у Србију ће и већина ученика из регије Источног Сарајева, а према ријечима Јелене Чанчар, предсједнице Актива директора основних школа ове регије, школе су у процедури организације или су већ завршиле своје процедуре.

"У нашој регији је углавном школа у природи на Јахорини, а пар школа иде у Требиње. Остале школе, већином девети разредни, екскурзије изводе на територији Републике Србије", истакла је Чанчарова за "Независне новине".

Екскурзија, поред дружења и забаве, има и едукативни момент, јер ученици, иако су током тих дана одвојени од књиге и школске табле, обилазећи многе градове и значајна културна и историјска мјеста у њима, уче много на лицу мјеста.

Припреме за матурску екскурзију започеле су и школе у најјужнијем граду Српске, потврдио је Милорад Надаждин, директор Основне школе "Свети Василије Острошки", који је и предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије.

"Школе из Требиња годинама иду у Србију. Обично обилазе Крагујевац, Београд и Нови Сад, стандардна маршрута", рекао је Надаждин за "Независне новине".

На пут по Србији кренуће и ђаци Основне школе "Бранко Ћопић" из Прњавора, гдје ће провести пет дана своје екскурзије.

"У оквиру плана екскурзије ученици ће обићи Вишеград, затим ће ићи до Таре, а посјетиће и Врњачку Бању. Такође, посјетиће Крагујевац, као и Београд. Те дестинације посјећујемо већ годинама, тако да су провјерене, па ће и ове године ученици ићи на екскурзију том релацијом", рекла је директорица ове прњаворске школе Јасмина Малешевић.

(Независне)