“Индипендент”: Руси уништили украјинску војну индустрију :: Semberija INFO ::

 

“Индипендент”: Руси уништили украјинску војну индустрију


Извор: Глас Српске

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 670 дана. Русија је уништила украјинску војну индустрију, објавио је британски “Индипендент”, позивајући се на неименованог високог официра Оружаних снага Украјине.Руске оружане снаге лансирале су током ноћи 31 беспилотну летјелицу и двије ракете на југ Украјине, а украјински ПВО систем оборио је 28 беспилотних летјелица и обје испаљене ракете.

“Индипендент”: Руси уништили украјинску војну индустрију

Русија је уништила украјинску војну индустрију, објавио је британски “Индипендент”, позивајући се на неименованог високог официра Оружаних снага Украјине.

Украјина данас нема сопствену војну индустрију, земља није у стању да самостално производи оружје и муницију и потпуно је зависна од својих западних партнера, навео је овај извор.

Према изворима из украјинске војске, руске трупе уништиле су све што је још могло да производи за војне намјену.

-Русија је успјела да паралише индустрију Кијева лишавајући Украјину могућности да производи неопходну опрему код куће. Сада Украјина у потпуности зависи од снабдијевања из САД, Велике Британије, ЕУ и Јужне Кореје - цитира британски лист свој извор.

Русија тјера Украјину да тражи од Запада ново наоружање, пошто стално мијења тактику и користи своје ново оружје.

Све то захтијева од Кијева да се прилагоди, а то је могуће само уз помоћ Запада.

У међувремену, у Кијеву наводе да су се практично договорили са западним земљама да покрену заједничку производњу муниције и неких врста опреме и наоружања на територији Украјине. Али, од конкретне реализације још нема ништа, закључује “Индипендент”.

Украјина добила зајам од 1,34 милијарде долара у оквиру пројекта Свjетске банке

Украјина је у оквиру пројекта Свјетске банке добила зајам од 1,34 милијарде долара за своје административне капацитете, саопштило је данас Министарство финансија Украјине.

У саопштењу се прецизира да овај износ обухвата 1,086 милијарди долара кредита Свјетске банке, грант од 190 милиона долара из Норвешке, субвенције од 50 милиона долара из Сједињених Америчких Држава и швајцарски грант у вриједности од 20 милиона долара, преноси Ројтерс.

Украјинско министарство наводи да ће та средства бити искоришћена за социјалну заштиту у старости или исплате запосленима државне службе за ванредне ситуације, као и за друге издатке који нису повезани са војском.

Набиулина: Блокада имовине и плаћања главни проблем антируских санкција

Предсједница Централне банке Русије Елвира Набиулина изјавила је да су замрзавање имовине приватних руских инвеститора и међународног плаћања постали главни проблем насато усљед увођења западних санкција Русији.

Набиулина је у интервјуу за РБЦ рекла да су међународна плаћања проблем и да Москва то покушава да ријеши.

-Наравно, веома болна тема је била и блокада и замрзавање имовине приватних лица, људи који нису били подвргнути санкцијама, али су завршили са замрзнутом имовином - рекла је Набиулина, преноси РИА Новости.

Навела је да Централна банка Русије, заједно са владом, покушава да ријеши ситуацију са исплатама, док је, према њеним ријечима, замрзавање имовине нанијело штету и самим западним земљама. Према њеној оцјени, тиме је послат лош сигнал за све централне банке, јер је, заправо, таквом одлуком нарушен принцип њихове основне заштите. Навела је да су Русији помогле валутне рестрикције уведене 2023. године и променљиви курс рубље и истакла да су велике банке, када су дошле под санкције, већ увелико биле спремне за то.

Урајина: Оборено 28 од 31 дрона

Руске оружане снаге лансирале су током ноћи 31 беспилотну летјелицу и двије ракете на југ Украјине, а украјински ПВО систем оборио је 28 беспилотних летјелица и обје испаљене ракете.

-Украјинско ратно ваздухопловство и одбрамбене снаге уништиле су 28 јуришних дронова ''Шахед'' у областима Одесе, Херсона, Николајева, Доњецка, Кировограда и Хмељницког' - саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине.