Сплав "Картел" није имао потребну пловидбену дозволу :: Semberija INFO ::

 

Сплав "Картел" није имао потребну пловидбену дозволу


FOTO: TANJUG
Директор Управе за утврђивање способности бродова за пловидбу Слободан Милошевић изјавио је данас да сплав "Картел" који је у суботу увече потонуо, нема потребну дозволу Управе за утврђивање способности бродова за пловидбу.
Он је за Тањуг објаснио да ће вјештак на основу техничке документације коју Управа посједује доћи до рјешења и сазнања због чега је сплав "Картел" потонуо.
Милошевић каже да постоје тачна правила која су одређена правилником о техничким правилима за плутајуће објекте и чамце како би један сплав био безбједан за рад.
Како је навео, прво се подноси захтјев који мора да поднесе власник сплава или овлашћено лице, а након тога стручна лица Управе излазе на преглед и утврђују чињенично стање на самом сплаву.
Према нејговим ријечима, сплав мора да посједује одређене дебљине лимова понтона, одређене дебљине конструкције, мора да има потребну техничку документацију, у коју, напомиње он, спада и приступни мост јер се он сматра дијелом плутајућег објекта. 
"Поклопци, ревизиони отвори који морају стално да буду затворени, ојачани са вакуум гумама. На сплаву морају да буду стручна лица која се брину о одржавању сплава, такође морају да буду прслуци за спасавање, хидранска мрежа, разне пумпе управо због оваквих ствари када дође до примања воде на самом објекту", навео је Милошевић.
Говорећи о прописаном броју људи који може да се нађе на сплаву, Милошевић каже да се на основу стабилитета објекта, димензија, плана евакуације и носивости рачуна прописана тежина масе коју један објекат може да носи.
Напомиње да не може да буде ни једна особа или објекат више него што је прописано одређеном тежином масе коју може један објекат да носи.
"Најважније је да није било жртава, полиција је одрадила свој посао беспрекорно и због тога немамо теже повређених или страдалих особа. Позивам све власнике сплавова да се региструју, да испуне услове и да се поштује број прописаних особа. Апелујем и на омладину и грађане који гостују на тим сплавовима да воде рачуна, да на улазним вратимо постоји табла где пише максималан број особа, да не улазе на објекат уколико голим оком може да се процени да ли има више особа од дозвољеног", рекао је Милошевић.
(Танјуг)