Познато када се у Србији уводи забрана пушења на јавним мјестима :: Semberija INFO ::

 

Познато када се у Србији уводи забрана пушења на јавним мјестима


FOTO: Pixnio
Министар здравља Србије, Даница Грујичић најавила је да ће Закон којим се потпуно забрањује пушење на јавним мјестима - кафићима, ресторанима, баровима, стадионима, аутобуским станицама бити уведен током 2024. године.

"Спреман је, прошао је Министарство здравља и отишао је на усаглашавање у остала министарства", рекла је.

Министарство здравља прослиједило је приједлог осталим министарствима на усаглашавање и на томе се стало. Процедура налаже да тек након што добије сагласност осталих ресора креће јавна расправа, затим документ усваја Влада Србије и на крају парламент.

Грујичићева је прво најављивала да ће закон бити усвојен до краја ове године, а затим је рок помјерен за наредну годину. Ово није први пут да се предлаже потпуна забрана пушења у кафићима, ресторанима.

Ту одредбу имао је и приједлог закона 2009. године. Међутим, када је закон дошао у парламент на усвајање, услиједиле су измјене кроз амандмане тако да је 2010. године ступио на снагу Закон из кога су били изузети угоститељски објекти. Кафићи и ресторани увели су само пушачки и непушачки дио за госте.

У већини земаља Европе забрањено је пушење у јавном простору, а поједине земље су ишле и даље од тога - не може се пушити ни било гдје на отвореном.

Министар здравља професор Даница Грујичић недавно је рекла да је од "животне важности" усвајање измјене и допуне Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, којим се забрањује пушење у кафићима и ресторанима.

"С обзиром на то да је 95 одсто пацијената који се лече од карцинома плућа пушачи или су били пушачи, јасно је колико никотин лоше утиче на плућа. Ту су и хроничне плућне болести из којих касније може да се развије карцином. Доказан је утицај на крвне судове, нарочито доњих екстремитета- ногу, на коронарне крвне судове срца", навела је Грујичић.

Она је додала да постоји подршка јавности за усвајање закона којим се забрањује пушење у угоститељским објектима, да су истраживања показала да је 75 одсто становништва подржава такво законско рјешење.

"Следеће године очекујем да ће бити усвојен закон. Спреман је, прошао је Министарство здравља, отишао је на усаглашавање у остала министарства, јер законодавство мора да се уклопи са осталим законима", рекла је Грујичић, преноси "б92".

(Б92)