Држављанин БиХ осуђен за превару тешку 1,1 милион евра :: Semberija INFO ::

 

Држављанин БиХ осуђен за превару тешку 1,1 милион евра


Foto: Pixnio
Регионални суд Баден-Бадена осудио је држављанина Босне и Херцеговине (41) на затворску казну од годину и 11 мјесеци, условно три године, због преваре више пословних субјеката, а од чега је зарадио 1,1 милиона евра.

Како стоји у пресуди, осуђени ће соцјалним установама Баден-Бадена уплатити 15.000 евра.  

Наиме, он се теретио да је преварио власнике малих и средњих предузећа наводећи их да повјерују да су регистровани у онлајн пословном именику. Такође, његов кол центар их је објавијестио да због спровођења испитивања јавног мњења, те компаније морају да уплате неколико стотина евра. Међутим, у стварности, ништа од тога није постојало: ни пословни именик, нити било какво истраживање. 

Његови оператери би условили власнике предузежа да, уколико не желе да плате, да могу да очекује позив агенције за наплату дугова. На овај начин осуђени је, како се наводи, незаконито стекао 1,1 милион евра.

"Морам признати да сте добро смислили ову превару", рекао је судија Волфганг Фишер када је саопштавао своју пресуду, обраћајући се директно оптуженом, који је признао неке од оптужби. 

Иначе, непосредно прије изрицања пресуде, његови адвокати су са тужиоцима покушали да постигну нагодбу. Наиме, тужиоци су понудоли да у случају признања, може очекивати условну казну. 

На крају је овај 41-годишњак коначно пристао на нагодбу и признао наводе који се односе на период између 2018. и 2020. године, укупно 1.035 случајева.

Иначе, током изрицања пресуде, судија Фишер је рекао да, иако оптужени није био тај који је лично контактирао клијенте тј. оштећене стране, али, као један од најбитнијих људи тог кол центра, морао је знати шта се дешава у његовом окружењу. Иначе, једна од олакшавајућих околности била је та што оптужени није имао кривични досије, нити  је био кривично гоњен или осуђиван.

(Независне)