Вучић: Тешко да ће Ана Брнабић поново бити премијерка :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Тешко да ће Ана Брнабић поново бити премијерка


Извор: Глас Српске

БЕОГРАД – Тешко да ће Ана Брнабић поново бити премијерка Србије, али ће обављати значајне функције у будућности, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије у посебном обраћању јавности.

Говорећи о протеклим изборима, он је одбацио приговоре и оптужбе да су били нерегуларни и покрадени, називајући опозицију "лажљивцима". Нова влада ће, како је рекао, бити изабрана у фебруару, одмах након што буде конституисан парламент, што ће се, како је најавио, десити наредног мјесеца.

Поново није искључио могућност нових избора у Београду, ако не буде било могуће успоставити нову већину.

Према подацима Републичке изборне комисије Србије, коалиција око СНС-а освојила је 46,84 одсто гласова, а опозициона коалиција Србија против насиља 23,38 одсто. На изборима паралелно одржаним у Београду СНС са својим партнерима има око 38 посто, а СПН око 35 посто гласова.

Опозициона коалиција, која је позвала на протесте, тврди да је воља грађана покрадена бројним злоупотребама, посебно у Београду. Хрватски Индеx у свом осврту на изборе тврди да су примједбе имали и међународни проматрачи, оцијенивши да је кампању премда није био кандидат, обиљежила доминација Вучића, што је, како тврде, придонијело неуједначеним изборним условима.

Вучић је устврдио да су избори протекли мирно и били "најмирнији у новијој историји Србије". Нагласио је да су прошли без готово иједног физичког инцидента, те да је само један забиљежен током кампање кад су нападнути проматрачи организације Црта.

За примједбе међународних проматрача рекао је да су "најзанимљивије" јер су тврдили како су много неправилности "видјели на друштвеним мрежама". Он је оптужио поједине проматраче из Аустрије да су "покрали изборе у својој партији", а дошли су надзирати "демократске изборе у Србији".

Седмеро представника опозиције, који штрајкују глађу тражећи поништење избора, замолио је да се врате својим обвезамa, преносе Независне.

"Неће бити никакве насилне смене власти, власт се у Србији мења на изборима и тако ће бити увек, а не само данас", рекао је Вучић.

Он је устврдио да парламентарних избора неће бити до 2027. јер је најавио да ће се у наредном периоду посветити циљевима у напретку и расту земље.

Вучић је најавио бројне инфраструктурне пројекте, градњу пруга, аутоцеста и брзих саобраћајница, као и станица за пуњење електричних аутомобила на кључним коридорима кроз Србију.