Њујорк тајмс: Путин спреман за мировне преговоре са Украјином :: Semberija INFO ::

 

Њујорк тајмс: Путин спреман за мировне преговоре са Украјином


Фото - Танјуг / АП
Извор: Независне новине

Руски предсједник Владимир Путин приватно је недавно рекао да је отворен за мировне преговоре с Украјином, а сличне сигнале слао је више пута од првих седмица инвазије, пише Њујорк тајмс, позивајући се на руске и западне дипломатске изворе.

Како се тврди, Путин је недавно показао интересовање за прекид ватре како се рат приближава својој другој годишњици, а изостаје значајан напредак на линији фронта на обје стране.

Два бивша висока руска званичника блиска Кремљу, заједно са америчким и међународним званичницима који су примили поруку о Путиновом интересу за мировне преговоре, рекли су за Њујорк тајмс да је руски лидер сигнализирао тај интерес у септембру, али уз услове да Русија задржи територију коју је до сада освојила.

"Он је заиста спреман да се заустави на садашњим позицијама, али није вољан да се повуче ни један метар", рекао је један од бивших руских званичника за Њујорк тајмс.

Амерички званичници су за овај лист такођер рекли да би ово примирје задржало Украјину као суверену земљу, заједно с Кијевом као главним градом, док би Русија задржала контролу над заузетом територијом.

Ова информација занимљива је и зато што је 14. децембра, на својој првој конференцији за новинаре која је омогућила присуство западних медија од фебруарске инвазије, Путин рекао да циљеви Русије остају исти и да неће бити примирја док се у потпуности не остваре, односно да Русија жели да "денацификује" и демилитаризује Украјину, и да задржи четири области које је прошле године припојила Русији.  

Ово, међутим, није први пут да је Кремљ изразио интерес за мировне преговоре. Како тврди овај лист, Путин је по први пут изразио спремност да започне преговоре само неколико седмица након почетка инвазије 24. фебруара прошле године када се схватило да ће украјински отпор бити јачи од очекиваног. Лист чак тврди да су започети неки контакти око прекида ватре, али тврди да су прекинути након масакра украјинских цивила у Бучи и другим мјестима око Кијева. Истине ради, треба напоменути и да је Русија у неколико наврата тврдила да су преговори заиста покренути непосредно након почетка рата који они зову специјална војна операција, али да су прекинути јер су, како тврде, украјински званичници добили налог из Вашингтона да се повуку. 

Њујорк тајмс пише, позивајући се на америчке званичнике, да је прошле јесени Путин поново покушао покренути преговоре након што су се руске снаге повукле из сјевероисточне украјинске регије Харков у септембру. Међутим, највиши амерички званичници рекли су да је прерано за преговоре, а прекид ватре је био под условом да Русија задржи скоро 20 одсто украјинске територије коју су зазуели.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је у више наврата обећао да жели повратити сву територију коју је заузела Русија, а највиши амерички званичници рекли су за Тајмс да не виде ни једног утјецајног украјинског политичара који би пристао на Путинове услове.

"Путинов незванични интерес за мировне преговоре изразито се супротставља поруци коју руски лидер шаље у јавности", наводи овај лист, позивајући се на западне званичнике. Западни званичници, како пише лист, имају сумњу у искреност Путинових намјера, наводећи да "Русија до сада није испоштовала ниједан споразум".