Поништава ли хапшење Дебевца и Осмице досадашње пресуде :: Semberija INFO ::

 

Поништава ли хапшење Дебевца и Осмице досадашње пресуде


БАЊАЛУКА - Влада Српске припрема иницијативу коју ће упутити ка Парламенту БиХ, а којом ће тражити да буду поништене пресуде које су донесене док су на челу Суда БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције били Ранко Дебевец и Осман Мехмедагић Осмица, потврдио је “Гласу” министар правде РС Милош Букејловић.

Нагласио је да се о тој иницијативи воде разговори у републичкој Влади, али и да је о писању тог документа било ријечи на сједници Владе Српске у петак.

- Тај документ израђују и биће прослијеђен Парламенту БиХ. За сада ништа више не могу да говорим о томе документу - казао је кратко Букејловић.

Покушавали смо да добијемо одговор и од правних стручњака да би могла бити завршена иницијатива републичке Владе, али и они су без конкретног одговора.

- Да би вам дали одговор како би та иницијатива Владе Српске могла да заврши требало би да знам пуно више чињеница - казала је “Гласу” адвокатица Јасминка Јовишевић.

Са друге стране поједине њене колеге наводе да свако има право да тражи поништење предмета који су донесени док је на челу институција било већ сада ухапшено руководство, али да је мала, па скоро никаква, шанса да све то буде усвојено и спроведено до краја.

- Правно ја такву иницијативу никада не бих поднио јер сматрам да она неће проћи. Замислите да сада буде ухапшен предсједник неке владе и неко затражи поништење свих одлука које је он доносио и потписао - казао је “Гласу” адвокат Дарко Кременовић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће Влада РС на сједници у петак, 22. децембра, посредством ресорног министарства упутити захтјев да сви судски процеси вођени док су на функцијама били ухапшени Дебевец и Мехемдагић буду проглашени ништавним и враћени на поновна одлучивања.

- Очигледно је била спрега адвоката, предсједника Суда и директора ОСА. То се не односи само на припаднике српског народа, већ свих. Дошло је вријеме да се ријешимо неуставних институцијама, да раде шта хоће појединци унутар њих - рекао је тада Вишковић. Додао је да ће већина грађана рећи да неће живјети у земљи када чују да је ухапшен предсједник Суда, директор ОСА и један од водећих адвоката.

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор суспендованом предсједнику тог Суда Дебевцу и Мехмедагићу који су ухапшени због злоупотребе положаја, односно они се сумњиче да су незаконито прислушкивали судије и друге запослене у правосудним институцијама на нивоу БиХ у 2020. години. Притвор им је одређен до 18. јануара.

Крехо

Предсједник Кривичног одјељења Суда БиХ Минка Крехо изабрана је за вршиоца дужности предсједника Суда БиХ. Она је нагласила да ће континуитет функционисања Суда БиХ бити обезбијеђен, а сви процеси и активности биће настављени да се уобичајено обављају.

- Суд БиХ исказује апсолутну посвећеност остваривању владавине права, правилном и законитом одвијању поступака те заштити права свих учесника у поступцима пред овим судом, без обзира на њихов статус и личност - казала је Крехо.

​(Глас Српске)