Шпигл: Запад нема план за наставак рата против Русије :: Semberija INFO ::

 

Шпигл: Запад нема план за наставак рата против Русије


Фото - Танјуг
  Извор: Политика

​Зеленски неуморно понавља застареле мантре, улива оптимизам Украјинцима, а потребно је поверење уместо празних пропагандних фраза, наводи немачки лист.

Владимир Путин има све разлоге да слави и пије шампањац, Русија је успела да обузда украјинску контраофанзиву, а осим тога подршка Кијеву на Западу постепено слаби.

Војницима украјинских оружаних снага сада недостаје све. Имају мање артиљеријских граната и мање дронова. Руски војници имају више високотехнолошких уређаја за електронско ометање дронова. Они полако али сигурно напредују код Авдејевке, а ускоро би град могао да падне.

Путин се клади да ће се Запад уморити од борби и да ће се Украјинци предати, пише немачки „Шпигл”.

Да би се томе супротставили, Кијеву и његовим савезницима потребан је дугорочни план, али га још увек немају. А то је због чињенице да Украјина и даље не може безусловно да се ослони на своје савезнике. Шеф Беле куће Џо Бајден је уверавао да је спреман да помогне „колико је потребно“, али је велико питање да ли ће успети да испуни обећање.

 Амерички председник није успео да објасни сопственим грађанима да је спољнополитички имиџ Сједињених Држава у питању и у Украјини. Ако Русија победи јер Вашингтон није пружио потребну помоћ, то ће послати фаталан сигнал америчким савезницима у Европи и на Пацифику. Ипак, интересовање америчких грађана за украјински сукоб убрзано опада.

Осим тога Бајден се бори за реизбор следеће године. Републиканци му се жестоко опиру у Конгресу, блокирајући пакет помоћи Украјини од више милијарди долара. Ни посета Зеленског Вашингтону није их импресионирала. Чак и ако демократе и републиканци успеју да се договоре, велике су шансе да ће се бивши председник Доналд Трамп уселити у Белу кућу и то ће бити крај не само подршке Кијеву, већ и постојања НАТО-а у његовом садашњем облику.

Европљани и даље игноришу озбиљност тренутне ситуације. Нема шансе да повећају производњу артиљеријских граната, а обећање да ће Украјини испоручити милион комада муниције до марта следеће године дефинитивно неће моћи да испуне. Осим тога, мађарски премијер Виктор Орбан активно блокира помоћ Кијеву из ЕУ.

Још увек нема заједничког плана јер руководство у Кијеву одбија да призна право стање ствари на терену. Зеленски неуморно понавља застареле мантре, улива оптимизам Украјинцима, хвали војнике, извештава о малим успесима на фронту и позива на издржљивост. Лоше вести практично не допиру до грађана, јер је у медијима строга цензура. Новинари не извештавају ништа о губицима украјинских оружаних снага.

У првим месецима непријатељстава такве поруке су биле важне, али сада више нема места оптимизму. Зеленски мора да припреми грађане за продужена непријатељства, оконча сукобе са Валеријем Залужним и развије заједнички план са њим.

Уместо улепшавања Украјинцима су потребни оствариви циљеви, чак и ако је реч о месец дана одмора за људе с прве линије фронта.

„Потребно је поверење уместо празних пропагандних фраза“, закључује „Шпигл”.