Додик: Православни свијет на мети колективног Запада, а Европа под контролом САД :: Semberija INFO ::

 

Додик: Православни свијет на мети колективног Запада, а Европа под контролом САД


Додик - Интервју за бјелоруску телевизију / Фото: РТРС
  Извор: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће ускоро посјетити Бјелорусију. Када је ријеч о притисцима са Запада, оцијенио је да је ситуација у тој земљи слична као у Српској и да је цијели православни свијет на мети колективног Запада, а да је Европа све више под контролом Америке.

Додик је за телевизију РТР-Белорусија, рекао да му је стало до мишљења људи са којима се свакодневно среће, који су захвални за политику коју води, а не до мишљења неких бирократа из Брисела и далеке Америке, који немају везе са стварношћу, а угрожавају постојање Републике Српске.

Свако ко није спреман да спроводи њихова правила, за Брисел и Америку је на другој страни, рекао је предсједник Милорад Додик у интервју за бјелоруску телевизију. Истакао је да због тога трпе сви они, који желе да се понашају у складу са властитим интересима и међународним правом, што, каже, видимо и на примјерима Русије и Бјелорусије. Без обзира на притиске и забране и све док га народ подржава, Додик поручује да ће наставити, да води овакву политику.

- Важнија ми је та воља људи, које срећем сваки дан, који су ми захвални за политику коју водим, него мишљење неких бирократа из Брисела и Америке, које везе немају са реалношћу и које спроводе неке своје политичке агенде. Које су у суштини антисрпске и угрожавају само постојање Дејтонског споразума, који се третира као међународни споразум и угрожавање саме Републике Српске и њеног опстанка - рекао је Додик.

Срби припадају групацији православног свијета и када анализирате ситуацију, видјећете да је свака његова снажна полуга нападнута, рекао је Додик. Циљ запада кроз историју био је, истиче, да се на овом простору онемогући стварање јединствене територијалне јединице, која би окупљала већину Срба. Тај се циљ, наводи, није промијенио ни приликом распада Југославије.

- Морали смо да се повучемо на овај што се зове резеревни положај, да Републику Српски и Србију дигнемо, да заштитимо Србе изнад тога и да наравно историјским процесима покушамо да се ујединимо, јер сматрамо да је то једина легитимна и политички коректна идеја. Није то уперено против никога, осим интереса великих, који не могу да прихвате да православни народ, српски, у центру Балкана, може да формира доминантну државу - навео је Додик.

Путин и Русија су, каже, схватили да је намјера Запада, да овлада истоком, потчињавајући Украјину. Додик каже да Европску унију уништава амерички империјализам и да Америка све чини да онемогући потенцијални савез Европе и Русије. Упитан да прокоментарише да ли је БРИКС алтернатива Европској унији, Додик је рекао да је Унија заједница у распаду и да њој више ништа не може помоћи.

- Ми би требали овдје да будемо пресретни што ЕУ каже ми ћемо бити једног дана, кад питај Бога, чланица ЕУ, али усто морамо да промјенимо себе, промјенио друштво и дамо свој суверенитет некоме у Брисел, који ће одлучивати о нама. Док БРИКС показује снагу, јер је то савез суверених држава, које нико не доводи у питање. Када улазите у Европску унију, морате да се одрекнете суверенитета, а у БРИКС не морате. Зато је то неупоредива прича - рекао је Додик.

Додик је упутио и поруку грађанима Бјелорусије. Најављујући своју скору посјету овој земљи, предсједник Српске поручио им је да чувају свог предсједника, државу и слободу.