Тужилаштво тражи 221 годину затвора за Беливукове дилере :: Semberija INFO ::

 

Тужилаштво тражи 221 годину затвора за Беливукове дилере


Foto: Aгенције
  Извор: Танјуг / Глас Српске

БЕОГРАД - Јавно тужилаштво за организовани криминал предложило је данас суду да 18 припадника организоване групе, осумњичених за препродају дроге на територији Београда, осуди на укупно 221 годину затвора.

Ова група се  доводи у везу са организованом криминалном групом Вељка Беливука, којој се суди у посебном поступку.

Тужилац је у својим завршним ријечима суду предложио да Лазара Маринковића званог Луцифер, који је означен као вођа групе, за кривично дјело удруживање ради вршења кривичних дјела осуди на 10 година, а за дрогу 13 година, те да му изрекне јединствену казну затвора од 20 година.

Тужилаштво тражи укупно 221 годину затвора за Беливукове дилереЗа Марка Трајковића тужилац је тражио јединствену казну затвора од 13 година, за Вељка Огурлића једиствену од 15 година, исту као и за Борислава Мармута.

Приједлог тужилаштва је да суд Луку Мумовића, који се поред удруживања и дроге терети и за оружје, осуди на јединствену казну затвора од 12 година као и да му изрекне новчану казну од 100.000 динара.

Јединствену казну затвора од 12 година тужилац је тражио и за Николу Филиповића, док је за Стефана Милановића предложио казну затвора од 13 година. 

За Стефана Симића, Урош Булајић, Марко Прља, Александар Крстић, Лука Гемаљевић, Алекса Кошутић, Предраг Вучковић, Лука Остојић, Василије Николовски, Алекса Васић и Марко Вокић тужилац је предложио да се осуде на по 11 година затвора.

Окривљенима је на терет стављено кривично дјело удруживање ради вршења кривичних дјела,  неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, а Маринковићу и кривично дјело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. 

Сумња се да је ова група, односно организатор, припадници, више малољетника и више НН особа деловала од почетка јула 2021. године до 29.марта прошле на територији Београда, у циљу вршења кривичног дјела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Сумња се да су они препродавали кокаин, хероин, марихуану и амфетамин, чиме  су остварили знатну противправну имовинску корист.

Припадници су дрогу продавали у насељу Карабурма, у Београду, на два београдска сплавова и у једном клубу, а опојну дрогу су достављали и на адресе купаца.

На данашњем суђењу неколико адвоката одбране је изнијело своје завршне ријечи, а остали ће наставити у четвртак.

Судија ће након завршних ријечи заказати изрицање пресуде. 

Припадници ове криминалне групе ухапшени су 29.марта прошле године, док су тројица осумњчених већ били у притвору у тренутку хапшења.

Они се доводе се у везу са пословима и препродајом дроге као дио групе Беливука и Марка Миљковића који су у притвору и против њихове организоване криминалне групе се води судски поступак због најтежих кривичних дела, међу којима је и седам убистава.

На једном од суђења групи Вељка Беливука, окривљени-сарадник Никола Спасојевић је поменуо Маринковића чији је надимак "Луцифер", наводећи да му је носио дрогу коју је Маринковић даље продавао.