Све што нисте знали о Дубаију: Алкохол само за странце :: Semberija INFO ::

 

Све што нисте знали о Дубаију: Алкохол само за странце


Foto: Jacqueline Schmid/Pixabay
Дубаи је основан 1883. године. У почетку је то било мало рибарско село. Сто година касније креће развој мјеста које је постало једно од најзначајнијих туристичких и финансијских дестинација на планети.

Такозвано палмино острво "Палм џумеира" може да се види из свемира. Астронаути су то потврдили. Та информација и није толико битна колико чињеница да Уједињени Арапски Емирати имају министра за срећу. Да, добро сте прочитали. Министар за срећу. Ту функцију обавља Оход бинт Калфан Ал Руми која је задужена да грађани буду задовољни и поносни што живе у Уједињеним Арапским Емиратима.

Пошто Дубаи нема природне изворе воде она се добија десалинизацијом морске воде. Зато је гориво јефтиније од воде. Интересантно је и то да облакодер "Бурџ Калифа" има више од 150 спратова који се користе за становање. Станари на вишим спратовима дуже виде сунце тако да је и дан њима дужи.

Има злата, нема жена

Процјењује се да сво злато у Дубаију има тежину као и 300 слонова. То је више од  двије и по хиљаде тона. Дубаји дакле не оскудјева у злату, али му недостају жене. На сваку жену дођу 2,3 мушкараца. То значи да је проналажење емотивног и брачног партнера у том граду веома тешко. Статистика је неумољива.

Дубаи се поноси рекордима. Тамо имају најдужи златни ланац. Најдужа журка са 119 ди-џејева који су 2014. године наступали дуже од четири сата. Те године је забиљежен највећи ватромет на свијету. Трајао је шест минута и испаљено је 500.000 барутних пуњења.

У Дубаију се продају најскупљи мобилни телефони на свијету. Линије градског метроа дугачке су 46 миља и возови немају машиновође. Све је аутоматизовано.

Алкохол само за странце

Конзумирање алкохола је ограничено због вјере. Могу да пију само они који нису муслимани. И то искључиво у мјестима која имају дозволу за продају алкохола. Полиција има нулту толеранцију за алкохол у саобраћају. Држава има и нулту толеранцију за финансијска задуживања. Ако неко пропусти да измири своје обавезе, може да заврши у затвору или да буде протјеран.

И да не заборавимо. Само 17 одсто популације Дубаија су држављани Уједињених Арапских Емирата, преноси магазин.политика.рс

(Независне)