Значајно археолошко откриће: У Тузли пронађен римски водовод :: Semberija INFO ::

 

Значајно археолошко откриће: У Тузли пронађен римски водовод


ТУЗЛА - У Горњој Тузли данас је јавности представљено вриједно археолошко откриће из доба римске владавине, а ријеч је о старом водоводу дужине 11,2 метара.

Филозофски факултет, Музеј сјевероисточне Босне и Завод за заштиту културно историјског насљеђа ТК заједно су радили на овом археолошком истраживању уз помоћ студената.

Водовод је пронађен у дворишту Мехмеда Ајдаслича приликом ископа за кућу и изградње потпорног зида који је радио његов комшија. Претпоставља се да је водовод снабдијевао један велики објекат типа римске виле рустике, односно, римског пољопривредног насеља које је имало велики број робова и стоке као и могуће занатске радионице и господарску вилу.

"Откриће овог водовода представља огроман допринос за науку, за БиХ и за Тузлу. Имамо први прави велики доказ о римском добу, односно, о постојању живота у римско доба", казала је Мерсиха Имамовић, професорица са  Одсјека за историју Филозофског факултета Тузла.

Она је појаснила да су Римљани имали три врсте  спровођења воде, кроз оловне цијеви,  кроз цијеви од печене земље те кроз озидани римски канал попут овог пронађеног у Горњој Тузли који је направљен од од специјалног малтера од бијелог пијеска и кречњака који није пропуштао воду.

Један дио недостаје те се претпоставља да га ја однијело клизиште.

"У овом дијелу се може јасно видјети тај канал куда је пролазила вода. Цигле су биле преклопљене. Затекли смо их овако у овом положају. Вјероватно деформација током слијегања земље. Тачно видимо промјер канала и како је изгледала та конструкција", појаснио је Седин Бедак, студент историје који од почетка учествује у овој ископини.

Иначе, ахрхеолошка истраживања у БиХ су ријетка посебно она која се тичу римског периода. У Музеју источне Босне врло мало има доказа да су Римљани били у овом дијелу БиХ.

Наташа Перић, директорица  Музеја, каже да се овим открићем отварају врата за нова истраживања која ће доказати да су на овим просторима били и живјели Римљани.

nezavisne.com