Ово су стварне плате у Хрватској :: Semberija INFO ::

 

Ово су стварне плате у Хрватској


Foto: Ilustracija / Shutterstock
- Плате у Хрватској стабилно расту. У 2022. расле су спорије од цијена, па су стога реално падале. Но, раст плата се наставио кроз ову годину, док је раст цијена успорио, па је реална плата опет почела расти.

Просјечна нето плата за септембар ове године је износила 1156 евра, што је номинално више за 14.2 одсто, а реално за 7 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Иако се просјечне плате редовно објављују у медијима, на националном и жупанијском нивоу, то је само добар показатељ тренда, али не и "стварно"стање, јер се просјечна плата односи на све запослене у Хрватској па је екстреми искривљују.

Велика је разлика између различитих дјелатности, чак и већа него међу жупанијама. У стварности већина људи има мању плату од реалне јер јако велике плате више дјелују на просјек. Због тога је боље говорити о медијалној плати, тј. износу од којег тачно пола запослених прима више, а пола мање.

Она је у септембру износила 998 евра нето, што значи да сваки други запослени мјесечно заради до тог износа. То је реалнији приказ нивоа плата у односу на просјек (већина запослених има плату мању од просјека), али још увијек недовољно спецификовано.

Сваки четврти радник у Хрватској има нето плату од 755 евра и мање

Да бисмо добили стварну слику о платама у Хрватској, треба прво раздијелити све плате на више од двије категорије, не само на оне који имају више и оне који имају мање од просјека или медијана. Први корак је анализа плата према квартилима.

Подјела према четвртинама дијели све плате у Хрватској по висини на четири једнака дијела. Тако све нето плате у Хрватској можемо раздијелити на прву четвртину, другу четвртину, трећу четвртину и четврту четвртину.

Први дио показује до које нето плате четвртина најслабије плаћених радника у Хрватској ради, други показује раднике који су изнад најслабије плаћених 25 одсто, али испод медијане (тачка од које пола има већу, а пола мању плату), трећи се односи на плате од медијана до износа који има четвртина најбоље плаћених у Хрватској, а четврти од којег износа има плату четвртина најбоље плаћених радника у Хрватској.

Први квартил, тј. четвртина најслабије плаћених у Хрватској, има плату од 560 евра нето (минимална плата) до 755 евра нето. Сваки четврти радник у Хрватској зарађује 755 евра и мање мјесечно.

Други квартил су радници с платом од 755 евра до 998 евра нето, што значи да су боље плаћени од најслабије плаћене четвртине радника у Хрватској, али слабије плаћени од друге половине боље плаћених радника. Пола радника има нето плату између 560 и 998 евра.

Трећи квартил су радници с платом од 998 евра до 1337 евра нето, они су боље плаћени од половине радника у Хрватској, али слабије плаћени од четвртине најбоље плаћених радника. Четврти квартил, тј. четвртина најбоље плаћених радника има плату већу од 1337 евра нето, преноси Индеx.

(Независне)