Одбрана предсједника Српске поднијела жалбу Суду БиХ :: Semberija INFO ::

 

Одбрана предсједника Српске поднијела жалбу Суду БиХ


Foto: РТРС
- Одбрана предсједника Републике Српске Милорада Додика поднијела је данас жалбу Суду БиХ који је одбио премјештање процеса у надлежни суд у Бањалуку, изјавио је бранилац предсједника Српске Горан Бубић.
Бубић је појаснио и да жалба садржи и процедурални приговор, који се, између осталог тиче, благовремености приједлога.

- Ми смо истакли четири групе изјава које утичу на независност и непристрасност Суда БиХ - рекао је Бубић.
Један од приговор се тиче благовремености приједлога.

- Сматрамо да главни претрес уопште није заказан. Позвали смо се на праксу. Захтјев је благовремен ако је поднесен прије почетка суђења, а закон дефинише почетак суђења читањем оптужнице - истакао је Бубић, преноси РТРС.

Паралелно са жалбом поднесен још један приједлог за делегацију надлежности, али из других разлога у односу на ове из текућих приједлога.

- Текући приједлог се тиче изјава Кристијана Шмита, изјава амбасадора САД и Велике Британије, и те три изјаве се тичу уплитања у независност Суда. Четврта изјава, јесте изјава предсједника Суда БиХ који се негативно изјашњавао о предсједнику Републике Српске - нагласио је Бубић.

Рочиште у предмету против Додика и в.д директора "Службеног гласника" Милоша Лукића Лукића одгођено је 6. децембра пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у Бањалуку.

Додик и Лукић, оптужени за непоштовање одлука Кристијана Шмита, 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли су да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

(Глас Српске)