У Бањалуци додијељене регионалне награде "Срђан Алексић" :: Semberija INFO ::

 

У Бањалуци додијељене регионалне награде "Срђан Алексић"


Фото - Твитер
  Извор: Н1 / НН

Добитници Регионалне новинарске награде "Срђан Алексић" за ову годину су Бојана Јовановић из КРИК-а из Србије, Харис Ровчанин новинар Детектора/БИРНа БиХ) и портал "Новост"и из Хрватске.

Регионална новинарска награда "Срђан Алексић" се додјељује за професионално и друштвено одговорно медијско извјештавање које резултира конкретним добробитима за људе и заједнице (доприноси помирењу, заштити људских права, укључивању маргинализованих и рањивих група, родној равноправности, владавини права, култури дијалога, борби против говора мржње и лажних вијести ), те за исказану новинарску храброст.

Дани "Срђана Алексића" одржани су за викенд 9. и 10. децембра у Бањалуци, а све је окончано конференцијом о људским правима, слапп тужбама, те представљањем зборника "Замишљање жене".

У суботу је у Студентском позоришту одржана Ревија документарних филмова о људским правима.

На конкурс за пријаву краткометражних остварења пристигло је раније 20 филмова из Босне и Херцеговине, али и региона.

Ревију организује Хелсиншки парламент грађана Бањалука, а након пројекција одржана је и панел дискусија о теми "Људска права на филму-утицај на јавност".

"Ревија филмова је прва заједничка активност Куће људских права Бањалука чији су чланови и оснивачи неколико удружења. Поред Хелсиншког парламента грађана Бањалука чине је: Здраво да сте, Транспаренцy Интернатионал БиХ, Центар за животну средину и Бањалучки центар за људска права. Њен циљ је подизање свијести о угрожености људских права кроз филм", навели су организатори, те додали да ће Дани Срђана Алексића бити одржани од 9. до 11. децембра.