Министарство финансија припрема мањи буџет институција БиХ; Хелез не одустаје од повећања за Оружане снаге :: Semberija INFO ::

 

Министарство финансија припрема мањи буџет институција БиХ; Хелез не одустаје од повећања за Оружане снаге


Фото - РТРС
  Извор: РТРС

Министарство трезора и финансија у Савјету министара припрема буџет институција БиХ за 2024. који ће и до 10 одсто бити мањи у односу на садашњи. Уколико не буде прихваћен од наредне године заједничке институције поново ће бити на привременом финансирању. Истовремено, министар одбране Зукан Хелез поново је затражио повећање буџета за ОС БиХ а да се при томе уопште није консултовао са замјеником Александром Гогановићем који задужен за ресурсе и финансије. Ранији Хелезов захтјев за милијарду и 770 милиона КМ за одбрану одбачен је као нерационалан и неозбиљан.

Док ММФ, друге међународне финансијске институције па и сама јавност позивају на уштеде, чак и на смањење плата у јавном сектору, из МО БиХ поново захтјев за повећањем буџета у наредној години. Овај пут од 18 милиона КМ јер садашњих 392 милиона, што је највећа ставка у бх буџету није довољно каже Зукан Хелез.

- Испод ове цифре коју сада имамо за буџет за ОС БиХ сигурно неће ићи, ја то нећу дозволити, може бити само повећан, умањен неће бити - каже Зукан Хелез, министар одбране у Савјету министара.

Буџет МО БиХ за 2024. неће бити увећан, напротив могао бити смањен. "Стезање каиша" и до 10 одсто неће угрозити функционисање ниједне од 75 организационих јединица које се финансирају из заједничке касе поручио је министар финансија и трезора Срђан Амиџић.

- Наш приједлог буџета ће подразумјевати смањење у односу на оно што је било 2023. Ако смо ми могли унутар министарства финансија и трезора смањити трошкове и до 10 одсто и да се ништа не осјети, мислим да није безобразно да од других буџетских корисника тражимо да ураде корекције и да наставимо нормално да функционишу - поручио је Амиџић.

Уколико пак смањени буџет институција БиХ за 2024. не буде прихваћен на Савјету министара од стране министара из "Тројке" укључујући и самог Хелеза, БиХ се поново враћа на режим привременог финансирања.

- Још из времена када сам био министар финансија увијек су ОС БиХ тражиле више средстава него што могу да потроше. Ја мислим да није вријеме да се у овој кризи повећају средства за Оружане снаге , иначе није вријеме за ширење буџетскох оквира - истакао је Никола Шпирић, бивиши министар финансија и делегат у Дому народа ПС БиХ.

Не само да игнорише упозорења да се трошкови морају кресати и да је новца све мање, Зукан Хелез у планирању потреба ОС и МО за 2024. потпуно је искључио замјеника, из реда српског народа.

- Ја нисам укључен у тај процес иако сам замјеник министра одбране за управљање ресурсима и директно задужен за управљање финансијама. Министар одбране мене је искључио из тог процеса и тако да ће се то рјешавати на нивоу Савјета министара и ја вјерујем да министар финансија неће одступити од својих захтјева - истакао је Александар Гогановић, замјеник министра одбране у Савјету министара.

Посљедњи захтјев за повећање буџета од 18 милиона је ситница у односу на ранији када је Зукан Хелез тражио више од милијарду и 700 милиона КМ. Што је оцјењено нералним чак и скандалозним. Хелез се при том позивао на План модернизације ОС који је 2017 усвојило Предсједништва 2017. године у којем је тада сједио Младен Иванић.