У Српској девет особа обољело од великог кашља, погледајте у којим градовима :: Semberija INFO ::

 

У Српској девет особа обољело од великог кашља, погледајте у којим градовима


Foto: Pixabay
У Републици Српској до сада је регистровано девет случајева обољелих од великог кашља, потврђено је за "Независне новине" из Института за јавно здравство Републике Српске.

"Пет случаја потврђено је у Бањалуци, два у у Лакташима, по један у Бијељини и Приједору", казали су из Института.

Пертусис или велики кашаљ представља веома заразну болест, од које најчешће оболијевају мала дјеца. Болест узрокује бактерија Бордетелла пертуссис, која се након уласка у респираторни систем домаћина размножава и ствара токсине, због чега настаје оштећење респираторне слузнице", казали су у Инстититу.

Додају да се велики  кашаљ преноси капљичним путем, те да трање инкубације је девет до десет дана (распон од 6 до 21 дана).

"Особа је најзаразнија на почетку болести, приликом јављања симптома респираторне инфекције. За примарну превенцију постоје ефикасне комбиноване вакцине, петовалентна и четверовалентна, које садрже компоненту против пертусиса (ДТаП – ИПВ – ХиБ и ДТаП – ИПВ) а које се дјеци дају у оквиру обавезног календара имунизације у Републици Српској", појаснили су у Институ.

Казали да свакој особи која није вакцинисана или је непотпуно вакцинисана вакцином према календару имунизације, треба извршити надокнаду вакцине која садржи пертусис, а у складу са узрастом.

(Независне)