Вучић: Охридски споразум могао би бити услов за пријем у ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Охридски споразум могао би бити услов за пријем у ЕУ


Предсједник Србије Александар Вучић каже да постоји могућност да Охридски споразум постане дио преговарачког поглавља 35, а тиме и услов за пријем Србије у Европску унију.
 
Међутим, истиче да је јасно рекао шта не може да прихвати. Александар Вучић је, у интервјуу за недјељник НИН, говорио о условима за пријем Србије у Европску уније.

"Прво да видимо шта ће да буде, јер они не могу да пренебрегну нешто о чему су са мном разговарали. После сваке њихове посете, после самог Охрида, изашао сам и јасно рекао шта је то што прихватамо, а шта не можемо да прихватимо, јер је и моја усмена експлицитна изјава став државе и преко њега не може да се иде", рекао је Вучић.
Нагласио је да је и посланицима у Скупштини Србије рекао да не долази у обзир пријем Косова у Уједињене нације, наводећи да је о томе обавијестио "Французе, Немце, Италијане, све Европљане".
"Сви све знају", нагласио је предсједник Србије.

Вучић је рекао да двије земље "снажно гурају" да Охридски споразум постане дио преговарачког процеса.
"Није моје да сада говорим које две земље то гурају снажно, нисам сигуран да ли и други то желе, па ћемо да видимо", рекао је Вучић.

Говорећи о предстојећим изборима, Вучић је рекао да ће листа Српске напредне странке убједљиво побиједити 17. децембра и да "остаје да се види" ко ће бити премијер, преноси РТС.

"Људи у СНС-у размишљају бар о два предлога. Размишљам и ја, али ниједан од тих предлога за премијера за сада није Ивица Дачић", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Навео је да "не може да се сналази у кохабитацији" и да ће честитати опозицији ако буде побиједила на изборима, те да ће одмах рећи да је спреман за разговоре о томе да ли ће се на предсједничке изборе ићи у мају или септембру наредне године.

Одговарајући ситуацији са родитељима дејце убијене у Основној школи "Владислав Рибникар", Вучић је поручио да је "у потпуности на њиховој страни".

"И ја сам за то да то буде меморијални центар, да буде заувек обележено. Примио сам све њих, саслушао и другу групу родитеља, који имају дијаметрално супротне захтеве. Све што смо могли да урадимо, урадили смо. Гаде ми се они који су на томе правили политичку кампању. То више говори о њима, него о нама", рекао је Вучић.
 
(Глас Српске)