У функцији апликација за електронску пријаву политичких субјеката путем портала е-Избори :: Semberija INFO ::

 

У функцији апликација за електронску пријаву политичких субјеката путем портала е-Избори


Извор: БХРТ (Ј.К.)

У Центру за едукацију Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИКБиХ) данас је одржана примопредаја апликације за електронску пријаву политичких субјеката путем портала „е-Избори“ између Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и Централне изборне комисије БиХ. Примопредају су озваничили предсједник ЦИК БиХ Суад Арнаутовић и шеф Мисије ОСЦЕ-а у нашој земљи Брајан Егелер.

Према ријечима Арнаутовића, увођење веб апликације за електронску пријаву политичких субјеката путем портала „е-Избори“ представља значајан искорак пред Локалне изборе 2024. године у Босни и Херцеговини. Веб портал, „е-Избори“ који поред других апликација садржи и ову, нуди политичким субјектима потпуно једноставан алат који штеди вријеме, отклања недоумице и грешке, поставља законом прописане услове те тиме убрзава, поједностављује и максимално валидира унос у складу са законским прописима. Овим се смањује могућност злоупотребе што у изборном процесу има велику важност.

Амбасадор Егелер је похвалио активности Централне изборне комисије БиХ на осигурању демократских права грађана Босне и Херцеговине и јачању изборног система и нагласио да би власти требале осигурати одговарајућу и ефикасну расподјелу средстава како би се осигурала функционалност Централне изборне комисије БИХ као институције, укључујући и године када нема избора, као и за покривање свих повезаних трошкова. Према његовим ријечима Централној изборној комисији БиХ потребно је осигурати потребне ресурсе за развој њене информатичке инфраструктуре, као и за запошљавање довољног броја квалификованог особља у свим одсјецима, а посебно у служби за ревизију, правном и ИКТ сектору.

"Позиви на произвољне смјене чланова Централне изборне комисије БиХ су неприхватљиви и противни међународним стандардима добре праксе у изборним питањима", нагласио је амбасадор Аггелер и додао да би власти требале осигурати да чланови изборне администрације обављају своје дужности без страха од одмазде или поступака застрашивања.

Арнаутовић се захвалио Мисији ОСЦЕ-а у БиХ на свој досадашњој помоћи активностима Централне изборне комисије БиХ и унапрјеђењу изборног процеса.   

Током церемоније је емитиран и видео спот о Апликацији за регистрацију политичких субјеката, саопштено је из Уреда за информисање ЦИК-а.