ИДФ извеле ваздушне нападе на циљеве Хезболаха на југу Либана :: Semberija INFO ::

 

ИДФ извеле ваздушне нападе на циљеве Хезболаха на југу Либана


  Извор: ГС/Агенције

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Одбрамбене снаге Израела настављају са операцијама у Појасу Газе. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су још два војника погинула током борби.

ИДФ извеле ваздушне нападе на циљеве Хезболаха на југу Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да су извеле ваздушне нападе на низ циљева Хезболаха на југу Либана, укључујући мjеста за лансирање ракета, осматрачнице и другу инфраструктуру која припада тој терористичкој групи.

Истовремено, неколико пројектила је испаљено из Либана на сjевер Израела, пренио је “Тајмс оф Израел”.

ИДФ наводе да су погодиле лансирне положаје, док Хезболах тврди да је гађао бројне положаје ИДФ дуж северне границе.

Израелска војска: Хамас лансира ракете из хуманитарних зона у Гази

Израелска војска тврди да је Хамас лансирао ракете из хуманитарних зона у Гази на израелске цивиле.

-Јуче, у 15.59, терористи Хамаса испалили су 12 ракета на израелске цивиле у граду Бершеба на југу Израела. Ракете су лансиране недалеко од шатора са цивилима евакуисаних из Газе у Рафу, на југу Појаса Газе, и поред објеката Уједињених нација - тврди израелска војска. Такође се наводи да је “јуче у 12.52 Хамас лансирао ракету из унутрашњости хуманитарне зоне. Ракета је промашила, доводећи многе цивиле у Гази у опасност - преноси “Тајмс оф Израел”.

Вашингтон Пост: Хамас давао Израелу информације о Исламском џихаду као дио обмане

Као дио дугорочних планова обмане, како би увјерио Израелце да не жели сукоб, Хамас им је дао обавештајне податке о Исламском џихаду, другој терористичкој организацији у Гази, јавља “Вашингтон пост”.

-Хамас је обезбиједио обавјештајне податке Израелу о Исламском џихаду како би појачали утисак да су заинтересовани за сарадњу -изјавио је неименовани израелски безбједносни званичник за тај лист.

Како преноси “Тајмс оф Израел”, сарадња је наводно настала током мајске операције “Чувар зидова”, односно сукоба Израела и Палестинског исламског џихада.

Хамас није учествовао у борбама и након тога је уочио повећане економске подстицаје, што је навело израелске званичнике да вјерују да та организација није заинтересована за сукоб. То је омогућио Хамасу да изведе напад на Израел 7. октобра.

Израелска војска наставља напредовање у јужном дијелу Појаса Газе

Израелска 98. дивизија наставља напредовање у јужном дијелу Појаса Газе - у Кан Јунису, док ваздухопловне снаге изводе нападе на десетине положаја Хамаса, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

У сјеверном дијелу Појаса Газе 460. бригада је напредовала у кампу Џабалија, заузевши главну испоставу Хамаса у тој области и убивши притом неколико оперативаца, наводи ИДФ.

Како тврде, на том подручју су пронађени тунели и оружје.

ИДФ наводи и да је морнарица наставила да помаже копненим снагама, изводећи ударе на положаје Хамаса дуж обале, пише „Тајмс оф Израел“.

ИДФ: У борбама у Гази погинула још два војника

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су још два војника погинула током борби у Појасу Газе, чиме је укупан број страдалих војника током копнене офанзиве порастао на 86, наводи „Тајмс оф Израел“.

Израел одобрио повећање дневне количине горива које може да уђе у Газу

Кабинет израелског премијера Бењамина Нетанијахуа саопштио је да је одобрено повећање дневне количине горива које може да уђе у Појас Газе.

У саопштењу се не наводи за колико ће бити повећана испорука, само се истиче да је одобрена “минимална количина потребна да се спријечи хуманитарни колапс и избијање епидемија у Појасу Газе”, преноси Тајмс оф Израел.

-Овај минимални износ ће с времена на вријеме одређивати ратни кабинет, у складу са стопом заражености и хуманитарним условима у Појасу Газе -  наводе из Нетанијахуовог кабинета.

Израелски медији пишу да су Сједињене Америчке Државе захтијевале да се дневна испорука од 60.000 литара удвостручи или утростручи.

Дипломатска служба ЕУ: Пооштрити санкције Хамасу, увести их Израелцима одговорним за насиље на Западној обали

Европска унија требало би да размотри пооштравање санкција Хамасу и његовим начинима финансирања, као и увођење санкција израелским насељеницима одговорним за насиље на Западној обали, наводи дипломатска служба ЕУ у документу припремљеном за министре спољних послова.

У биљешци, у коју је Ројтерс имао увид, постављају се опције које ће министри размотрити на састанку у Бриселу у понедјељак, намијењеном за изналажење рјешења за рат Израела и Хамаса у Појасу Гази, као и за припреме за вријеме послије рата.

ЕУ је већ Хамас означила као терористичку организацију, што значи да би сва средства која има у ЕУ требало да буду замрзнута, али би могла и да појача санкције тој милитантној организацији и другим терористичким групама, нарочито када је ријеч о финансијама, напомиње агенција и додаје да би ЕУ могла да успостави посебан програм санкција посвећен Хамасу.

Одлуке о санкцијама ЕУ захтијевају одобрење свих 27 земаља чланица, које настоје да се усагласе о тренутној кризи, јер многе имају различите ставове о израелско-палестинском сукобу.

Француска и неколико других земаља ЕУ саопштиле су да већ раде заједно на јачању приједлога за увођење санкција командантима Хамаса, прије свега у виду замрзавања имовине и забране путовања.

Високи званичници ЕУ, укључујући високог представника за спољну политику и безбједност Јозепа Борела, изразили су и забринутост због све већег насиља израелских досељеника над Палестинцима на Западној обали.

Документ за дискусију, који су припремили Европска служба за спољне послове и други званичници ЕУ, сугерише да би одговор ЕУ могао да укључи забрану путовања у ЕУ за одговорне и друге санкције за кршење људских права.