Килограм чварака кошта као три килограма меса :: Semberija INFO ::

 

Килограм чварака кошта као три килограма меса


Foto: Dijana Petrušić/Nezavisne
Килограм чварака у Републици Српској кошта и до 36 марака, колико, поређења ради, треба издвојити и за три килограма свињског бута.

Наиме, како кажу из месних индустрија, месница, али и маркета широм Српске, цијена је ове године висока управо због несташице ове "посластице".

Драгица Ђукић Татић, директорица Месне индустрије "Мане" из Српца, казала је у разговору за "Независне новине" да је мањак чварака на тржишту па не чуди да је цијена јако висока ове године.

"Ми сада имамо ситуацију да имамо свиње чија је раса таква да немају пуно чврстог масног ткива од чега се праве чварци, него су меснати", казала је Ђукић Татићева и додала да они чварцима снабдијевају неколико маркета широм Српске.

"Цијена чварака по килограму који ми продајемо, зависно од купца до купца, колико ко има рабат, креће се од 30 до 33 КМ по килограму", казала је Ђукић Татићева.

Да мањак чварака на тржишту диктира цијену казао је и Лазо Шешић, власник "Месница код Лазе" из Бањалуке, те истиче да су чварци изузетно квалитетан производ те да не треба да чуди цијена. И он тврди како несташица влада прије свега због недостатка великих свиња.

"Цијена килограма чварака код мене у месници износи 20 марака", рекао је Шешић и додао да је ослабила и производња чварака јер се од меснатих свиња, какве су, иначе, данас, ништа не може истопити.

Истакао је да се и цијена свињетине у посљедњих неколико година скоро изједначила са цијеном јунетине.

"Разлог поскупљења свињетине је то што наши грађани највише купују ову врсту меса, али ове године биљежи се и пад производње због афричке куге, гдје су многи фармери остали без читаве производње", појаснио је Шешић и истакао да се цијена свињетине креће од 12 марака по килограму, колико је потребно издвојити за свињски бут, као и плећку, до 18 КМ колико кошта свињски филе.

Из једног бањалучког маркета казали су да 200 грама чварака кошта 7,20 КМ, али кажу тренутно је несташица.
"Килограм чварака кошта 36 КМ, али у нашим радњама продајемо паковање од 200 грама. Мислимо да је грађанима такво паковање прихватљиво и цјеновно", казали су они.

Љубитељи чварака се, међутим, не предају па су спремни да плате и више него што вриједи ово традиционално јело.

Добри познаваоци овог производа су казали да реална цијена чварака не би смјела да пређе 15 марака.
"Купила сам само 200 грама чварака јер их волимо, али цијена је висока, а никога немамо блиског на селу да нам да чварака кад прође свињокољ", рекла је Марина М. из Бањалуке.

Из Удружења потрошача истичу да су чварци постали деликатеса, те да је одређеним грађанима ова храна постала луксуз управо због високе цијене.

Јован Василић, предсједник Удружења потрошача "Звоно" из Бијељине, истиче да су цијене превисоке и да је, како каже, срећа по потрошаче да то није храна попут хљеба која се једе сваки дан.

"Ранијих година чварци нису били толико цијењени, али посљедњих неколико година све више људи конзумира ову намирницу", казао је Василић.

Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" Бањалука, казао је да иако чварци нису квалитетан производ попут печенице или пршута, медијска кампања је и те како утицала на повећање цијена чварака.

"Видјели смо слике да се у Републици Србији исти продају на комад, што је за нас потрошаче незамисливо. Прије десетак година цијена ових производа била је мања од 10 КМ за килограм", казао је Срдић и додао да ће се дио грађана одрећи куповине и свој буџет прилагодити својим могућностима и потребама.

(Независне)