Председник Вучић са суоснивачем компаније „Епл”: Стив Вознијак од сутра држављанин Србије :: Semberija INFO ::

 

Председник Вучић са суоснивачем компаније „Епл”: Стив Вознијак од сутра држављанин Србије


(Фото Танјуг/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)
  Извор: Полтика

​Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас Стива Вознијака, инжењера рачунарства и суоснивача компаније Епл у згради Председништва на Андрићевом венцу.

- О компјутерима не знам ништа осим да откуцам нешто, укључим и искључим, оф и он, али сам зато умео да слушам Стива Вознијака, који је овде са супругом Џенет, на тему образовања - како да спречимо одлазак наших младих људи напоље и привучемо младе из региона да студирају код нас - казао је Вучић додајући да је ово била одлична прилика и за промоцију ЕXПО 2027.

- За нас је велика част а надам се да ће Влада Србије прихватити мој предлог да се брачном пару Вознијак, Стиву и Џенет, додели држављанство Србије које ћу им ја лично уручити. Велику улогу у томе имао је наш тенисер Јанко Типсаревић и хвала му! Неки причају те дали смо паре да дође, не човек је без динара дошао у Србију, сам је платио себи карту и дошао... Ја нисам знао да је он оволика звезда!

Председник Србије је додао да је поносан и пресрећан што је Вознијак у нашој земљи и што је имао прилику да га угости.

Вознијак је био укључен у бројне филантропске подухвате и обучавао децу, посебно старости између 11 и 13 година, додао је Вучић. Каже да је Вознијак у Србији заједно са супругом.

"Покренули смо много тога што бисмо у народном периоду могли да урадимо у Србији и направимо да будемо много привлачнији за клинце, за младу генерацију, за оне који би у нашој земљи могли да пронађу и најбоље могуће универзитете, најбоље могуће школе због којих неретко одлазе у иностранство.

Тиме бисмо у потпуности смањили одлазак људи из ове земље, а привлачили огроман број људи из целог региона и не само из региона већ и шире, јер мислимо да је Србија по неким другим критеријумима људима веома привлачна", рекао је Вучић.

Каже да је за нас од кључног значаја био разговор са Вознијаком о образовању, високом али и о средњем образовању и како да се промени свест свих људи да је образовање најважнија карика.

"Наравно и кроз побољшање материјалног положаја радника у просвети, али и кроз њихов још значајнији и већи ангажман и тежак рад да дођемо до много бољих резултата", навео је Вучић.

"Толико сам срећан и захвалан. Путујем светом, упознајем доста људи и Јанко Типсаревић је видео да смо моја супруга и ја заинтересовани за овај део света, директно и за Србију и он је помогао да се организује да будемо позвани овде, чак и да постанем држављанин Србије, односно да добијем пасош", рекао је Вознијак.

Додао је да он сад пријатељима говори да је он Србин који живи у Америци и да жели да учи историју.

"За компаније попут Епл, корпоративни имиџ, шта је то што компанија представља, колико је вредан њен бренд, тако ја мислим о Србији сада", рекао је Вознијак.

Навео је да ће велики део изложбе ЕXПО 2027 бити усмеравање пажње света на Србију и додао да ће радити на томе да доста више пажње и утицаја буде усмерено на саму Србију.

"Мени је драго што сам овде, а моја супруга и ја смо узели одмор, ми смо кренули из Америке како бисмо путовали по градовима који се налазе на Дунаву, у источној Европи. Ми смо се заљубили у те градове и, из неког разлога, никад пре овога нисмо стигли до Београда, свиђају нам се и сви други градови", рекао је Вознијак.

Истакао је да је ово заиста најсмисленије од свих путовања које је имао и од свих почасти које је имао са свим председницима и премијерима.

"Видео сам како се град планира, како се земља планира од министра финансија и заиста сам чуо невероватне приче које можете да испричате о овој земљи. Тако да је заиста време да идете ка врху, а ја желим да будем део тога да промовишем Србију и интересе Србије до краја свог живота", истакао је он.